A nap témája: Tömeges bezárás jöhet az edzőtermeknél is

A Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének főtitkára szerint állami segítség nélkül tömeges bezárások jönnek és az komoly egészségügyi következményeket hozna.

Mintegy 800 ezren fordulnak meg többé-kevésbé rendszeresen a magyarországi fitnesztermekben, amelyek üzemeltetői a világjárvány alatti részleges és teljes zárvatartásokat még ki sem heverve máris újabb kihívással, az energiaár-robbanással néznek farkasszemet. Önerőből ezt a krízist túlélni már a legizmosabb piaci szereplőknek sem sok esélyük lesz – írja összeállításában a vg.hu.

A beszámoló szerint a tavasszal és a nyár végén 10-20 százalékos áremelést hajtottak vége a szektor szereplői.

A Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének (Maforsz) főtitkára, Kiss József a lapnak elmondta, hogy a tavaszi csődhullám veszélye épp csak elvonult, de

még igazán talpra állni sem volt idejük a Covid után.

A jellemzően óriási helyigényű fitnesztermek hatalmas rezsivel működnek, nyáron hűteni, télen fűteni kell a helyiségeket, és minden évszakban működtetni kell a légtechnikai berendezéseket, amelyek rezsije legalább annyiba kerül, mint a melegvíz-szolgáltatás. Ráadásul a fitnesztermek többsége bérelt helyiség, így az energetikai korszerűsítésre megnyitott pályázatokkal sem tudnak emiatt élni.

Maforsz főtitkára szerint komoly egészségügyi következményekkel járhat a termek tömeges bezárása –

ha 800 ezer ember nem fog tudni sportolni a télen, annak a munkahelyi teljesítményre is mérhető hatása lesz.

Úgy látja, a terembérletek áremelése nem megoldás, hiszen a rezsi olyan mértékben emelkedik, és még nagyobb mértékben fog a fűtésszezon beköszöntével, hogy azt nem lehet kigazdálkodni. A költségszerkezet 30-35 százalékát adó energiaszámlák már akkor is gazdaságtalanná tennék a működést, ha „csak” a duplájára emelkednének, de ennél jóval nagyobb mértékű drágulás jön.

A fitnesztermek állami mankóra szorulnak, anélkül tömegesen fogják bedobni a törölköző, és sorozatos bezárások ideje jön – mondta a szakszövetség főtitkára. Nem titkolta, hogy nincs vészforgatókönyv a fűtési szezonra.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Interaktív táblákkal gyarapodott a makói Návay iskola

Tegnap, Mikulás napján 10 darab okostáblát kapott a fenntartótól a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium, ezzel lényegében megközelítették a 100 százalékos ellátottságot. A jó hírről csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be.

Tovább »

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »