A nap témája: Törvénybe iktatták a vendégmunkások szervezett magyarországi foglalkoztatását

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelentek szerint az Orbán-kormány módosítja a munka törvénykönyvéről szóló törvényt, így megnyílik a hazai munkaerőpiacra az intézményesített folyosó a harmadik országból érkező vendégmunkások előtt.

A vonatkozó 2012. évi I. törvény 214. paragrafusa egy új ponttal egészül ki, létrehozzák a “minősített kölcsönbeadó” jogkört,

,,aki harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatására jogszabályban foglalt feltételek alapján jogosult”.

Tehát a minősített kölcsönbeadónak kinevezett cégek kölcsönözhetnek majd ki erre jelentkező cégeknek külföldi vendégmunkásokat.

Ahogy korábban beszámoltunk, ez eddig csak a koronavírus-járványra hivatkozva volt bevezetve ideiglenes jelleggel, azonban innentől kezdve a munkaerőpiacunk nyitottá válik. 

A nem európai országokból érkezők munkavállalási engedélyeinek száma a 2010-es évek közepén még 10 ezer alatt, 2020-ra pedig már bő 31 ezer volt. Ezenfelül egyre több országból jönnek munkavállalók: 2020-ban 131 szíriai, 194 pakisztáni, 208 nigériai, 426 Fülöp-szigeteki, 630 moldovai állampolgárnak adtak munkavállalási engedélyt. 

A tavaly előtti listát Vietnám vezeti 5140 fővel, Kína 3223 fővel a második, míg Dél-Korea 2563-mal a harmadik helyre került.

A kormány nagy számú ukrán vendégmunkást hívott az országba rövid idő alatt: 2015-ben még csupán 71, míg 2019-ben már 26 411 fő volt bejelentve. Számuk 2020-ra 13 410-re mérséklődött, vélhetően a járvány miatt. Az EU-n belülről jövő vendégmunkások száma és aránya viszont csökkent.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Az államtitkár szerint a gyengülő gazdaság miatt a tanárok meggondolják majd a felmondást

Erkölcsi győzelemként értékelte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Kúria azon döntését, amely szerint jogszerű volt a pedagógusok sztrájkja januárban – mondta Komjáthy Anna, a szervezet választmányi elnöke az rtl.hu-nak. A jövőbeli munkabeszüntetésekre azonban ez nem lesz hatással, mert azóta a kérdést már jogszabály rögzíti.

Tovább olvasom »