A nap témája: Újabb egészségügyi dolgozók eshetnek ki a rendszerből

Teljesítmény alapú bérek bevezetésével az orvosok és ápolók fizetése teljesítménytől függően akár 40 százalékkal nőhet, vagy 20 százalékkal csökkenhet. Emellett az egészségügyi reformjavaslat végleges változata szerint 2028-ig megszüntetnék az 1200 főnél kisebb háziorvosi praxisokat, a körzethatárokról pedig a Országos Kórházi Főigazgatóság dönthetne.

A törvény a béreket is átalakítaná, az alap- és középfokú végzettségűek számára átlagosan 32 százalékos, míg diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasolnak. A centrumkórházak emellett szabadon vezényelhetnék a dolgozókat, a béreket pedig teljesítménytől tennék függővé, így akár 20 százalékkal is csökkenhet az ápolók és orvosok bére – írja az ATV.hu.

Soós Adrianna ezt nem tartja elfogadhatónak, és hangsúlyozta: ehhez szerződést is kellene módosítani. „Az alapbérek visszavétele csak szerződésmódosítással lenne lehetséges és az oda vezetne, hogy megint elveszítenénk sok embert az egészségügyből” – mondta a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Pedig már most is sok orvos hiányzik a DK egészségügyi szakpolitikusa szerint. A belügyminisztérium terve szerint a cél az erőforrások racionális elosztása lenne. Komáromi Zoltán ugyanakkor kételkedik a csomagban.

A híradónak nyilatkozó egészségügyi szakember azt mondja, aki szerint a koncentrált ellátásokkal több utazás is járhat. „Az egészségügyi dolgozók vezényelhetőek lesznek, ha éppen a centrumkórházban van rájuk szükségük akkor ott fognak dolgozni, a szakrendelőben lesz rá szükségük akkor ott fognak dolgozni” – fogalmazott Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi közgazdász.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Török Sophie (született Tanner Ilona) Baumgarten-díjas író, költő, Babits Mihály felesége.

Tovább »

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink