Megérkeztek a kis sólymok a Dél-Alföldre

Október közepén megjelentek az első, telelésre érkező kis sólymok a Körös-Maros Nemzeti Park pusztai területein – adta hírül a nemzeti park oldala.

A tundra zónából, általában október végén érkeznek hozzánk az első telelő példányok. Kis testméretei miatt eléggé nehezen megfigyelhető faj. A tundrán sokszor a földön ül, s mivel ezt a szokását itt is megtartja, így még nehezebb észrevenni. Nagyon gyorsan repülve csap le az apró madarakra.

A fiatal egyedeik és az öreg tojók egyaránt barnás színezetűek. A hímek tollazata azonban csak fiatal korukban barna, az öreg példányok palaszürke háttal és narancsos beütésű gatyarésszel rendelkeznek.

Az utóbbi években Európa-szerte jelentősen megfogyatkozott az énekesmadarak állománya, ezért a kis sólymok száma is csökken, ezért egyre kevesebben érkeznek hazánkba telelni.

Fotó: illusztráció/Czifrák Gábor/kmnp.hu

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Török Sophie (született Tanner Ilona) Baumgarten-díjas író, költő, Babits Mihály felesége.

Tovább »

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink