📺 A nap témája: Várják a miniszter válaszát, küldünk magyar honvédeket Ukrajnába?

Tervezi-e a kormány, hogy Ukrajna területére magyar honvédeket küld a következő négy hónapban? Ha igen, milyen céllal, és mennyire szolgálja ez hazánk kimaradását az orosz-ukrán háborúból? – kérdezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert Lukács László György jobbikos országgyűlési képviselő a parlament honlapján megjelent dokumentum szerint.

A kérdés azzal állhat kapcsolatban, hogy a honvédelmi miniszter két hete utasítást adott a haderő készenlétének fokozására.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf akkor úgy fogalmazott, ,,korábban soha nem tapasztalt biztonsági kihívások érnek most bennünket”, ezekre pedig Európa-szerte mindenki reagál. Az Egyesült Királyság a haderő mobilizációját jelentette be, Szlovákia rendkívüli állapotot rendelt el, Lengyelország fokozza a készenlétet – sorolta, hozzáfűzve: ,,nekünk is fel kell vérteznünk magunkat”.

A miniszter ,,békénk megvédése érdekében” arra utasította Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát, hogy készüljenek fel a haderő készenlétének fokozására.

Ez azt jelenti, hogy a katonák a következő hetekben, hónapokban többet, intenzívebben, nagyobb kötelékekben fognak gyakorlatozni az ország több pontján. Felgyorsul a kiképzés, több tartalékost hívnak be.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azóta is rendre arról beszél, hogy a jelenlegi helyzetre tekintettel Magyarországnak fel kell gyorsítania a haderőfejlesztést.

,,A háború soha nem lehet célunk, a megelőzésre kell koncentrálnunk” – jelentette ki hétfői tatai látogatásán, hozzátéve, hogy 44 új Leopard 2A7 harckocsi kerül Tatára, az első jármű érkezése 2023 júniusában várható; a továbbiak szállítása 2023 és 2025 között valósulhat meg. Emellett a régóta várt 24 PzH 2000 önjáró löveg első darabjai már az idén megérkeznek – jelezte.

A kormány által létrehozott honvédelmi alap lehetővé teszi, hogy a háborús infláció és a globális gazdasági nehézségek ellenére az eddiginél erőteljesebben folytatódjon a fejlesztés – mondta.

A miniszter úgy vélte, egyelőre nem látható az orosz-ukrán háború vége, az általa okozott gazdasági válság pedig begyűrűzik a mindennapjainkba. Megoldásnak azt látja, hogy meg kell erősíteni az ország biztonságát, mert „a békéhez erő kell”.

A Lukács László György által benyújtott „Tervezi-e a kormány, hogy Ukrajna területére magyar honvédeket küld a következő négy hónapban?” című írásbeli kérdésre két héten belül felelnie kell a miniszternek.

Mint az ismert: a kormány a választási kampányban azzal vádolta az ellenzéki pártokat, hogy azok állításaikkal szemben megszorításokat hajtanának végre, hozzányúlnának a rezsicsökkentéshez és belesodródnának az ukrán-orosz háborúba is. Azóta látható, hogy az első két vád kormányváltás nélkül is bekövetkezett, a harmadikkal kapcsolatban pedig a miniszter adhat megnyugtató válaszokat a Jobbik frakcióvezetőjének.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Az új határvadászok tizede már felmondott

Augusztus 15. és november 21. között 86 szerződéses határvadász fel is mondott (hatósági szakzsargonnal élve: benyújtotta lemondó nyilatkozatát) – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Vagyis, az aktív állomány tizede már lemorzsolódott, hiszen a felmondás azonnal hatállyal megszünteti a rendőrségi jogviszonyt.

Tovább »

Fejlemény a Bartók-ügyében: a bíróság mérlegelés nélkül utasította el tiltakozó szülők kérelmét

Az ítélőtábla nem mást mondott, minthogy a bíróság iratellenes érvre alapozva, mérlegelés nélkül utasította el a kérelmünket – azaz nem létezik semmilyen irat, amire hivatkozhat a tankerület, hogy jogosan van a Bartók az Almásiban. Szóval indul a második menet – adta hírül a bartókos szülők jogi képviselője az iskoláért összefogott csoportban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Az EP ragaszkodik ahhoz, hogy fagyasszák be a Magyarországnak szánt EU-s forrásokat

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban kijelentették, hogy „a Bizottság és a magyar kormány által megtárgyalt 17 intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit jelenleg fenyegető rendszerszintű kockázat kezeléséhez”, még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják – írja a 444.

Tovább olvasom »