A nap témája:A magyarok kétharmada szerint a Fidesz megszegte kampányígéretét

A magyar emberek több mint kétharmada, azaz 68 százaléka szerint a Fidesz megszegte a rezsicsökkentés fenntartására vonatkozó választási ígéretét, ráadásul erről még a kormánypártiak 20 százaléka is így vélekedik – derül ki a Népszava által szerdán közölt Publicus-felmérésből.

Emellett a friss közvélemény-kutatás alapján

a válaszadók 58 százaléka hazugságnak, 18 százaléka tévedésnek minősíti a Fidesz azon állítását, hogy a magyar gazdaság erős, és fenntarthatók a kedvezmények.

A kutatás szerint a megkérdezettek 48 százaléka nem ért egyet, további 14 százaléka pedig „inkább nem ért egyet” az új rezsiszabályokkal, miszerint csupán az átlagfogyasztás szintjéig támogatja az állam a gáz és az áram költségeit. A rezsidíjak ily módon történő emelésével viszont a válaszadók 25 százaléka egyetért, további 10 százaléka pedig „inkább egyetért”. Az ellenzékiek nyilván jóval magasabb arányban utasítják el az intézkedést, azonban a bizonytalanok szintén az ellenzéki álláspontot erősítik.

Zömében az emberek azzal kalkulálnak, hogy a fogyasztásuk túllépi majd a támogatott szintet: 61 százalék számít magasabb gázköltségekre, 81 százalék pedig kedvezőtlenebb villanyszámlára. 47 százalék felelte azt, hogy várhatóan nagy nehézséget jelent majd kifizetnie a számlákat.

Az inflációs érzetek kapcsán a magyarok sokkal magasabb drágulást éreznek a bőrükön:

átlagosan 44 százalékos inflációt érzékelnek, ami épp a duplája a hivatalos adatoknak.

A megkérdezettek csaknem fele, 47 százaléka szerint az áremelkedés mértéke tavalyhoz képest a 30 százalékot is meghaladja.

Azt illetően, hogy az elkövetkező évben mi lesz majd a legmegterhelőbb probléma, a legtöbben, 60 százaléknyian úgy feleltek, az élelmiszerárak növekedése, de szorosan követi ezt 57 százalékkal a rezsiárak emelkedése is. A nyugdíjak és fizetések vásárlóerejének zsugorodásáról 49 százalék, a megtakarítások csökkenéséről 43 százalék, általában a megélhetésről 30 százalék állította ugyanezt. Az érintettek szerint mindezek költsége „nagyon súlyosan fogja érinteni” őket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »