A szegedi tűzoltók a jég hátán is mentenek

[ad 1]

A téli időjárás és a hideg beálltával egyre több helyen fagynak be a folyók és az állóvizek. Ebben az időszakban a téli sportok szerelmesei gyakran húznak lábukra korcsolyát, és sokszor a tiltás ellenére is a jégre merészkednek. Szinte minden évben beszámolnak a híradások arról, hogy a jeges vízbe szakadt embereket kellett menteni. Az ilyen helyzetekre készítette fel tűzoltóit a megyei katasztrófavédelem. 

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, valamint a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat közös gyakorlatot tartott csütörtökön délelőtt a szegedi evezőspálya befagyott taván.

A gyakorlat célja az volt, hogy a tűzoltókat valós körülmények között készítsék fel a jeges vízből történő mentésekre.

69493613

A sajtó képviselőinek jelenlétében, több védőruházatba öltözött tűzoltó csobbant be a fagyos vízbe, akiket társaik egy speciális műanyag deszka és kötelek segítségével húztak ki a jégből. A tűzoltók felmérték, hogy milyen eszközök alkalmasak arra, hogy egy bajba jutott embert a lehető legrövidebb idő alatt és a legbiztonságosabb körülmények között a partra juttassanak.

Házi Ervin tűzoltó zászlós elmondta, a jég nagyon vékony, mindössze 4-5 centiméteres volt az evezőspályán, a felülete pedig jégkásás, rendkívül csúszós. Kiemelte, a mentésnél elsődleges a biztonság, ezek után jön a gyorsaság. Minél hamarabb ki kell emelni a sérültet a vízből, hiszen a kihűlés visszafordíthatatlan károsodásokat, sok esetben halált okozhat.

50277707

A gyakorlatot a szegedi parancsnokság mindhárom szolgálati csoportja végrehajtja.

A katasztrófavédelem felhívja a lakosok figyelmét, hogy Csongrád megyében jelenleg egyetlen vízfelület sem alkalmas a sportolásra. Ha valaki mégis hasonló balesetet észlel, azonnal hívja a 105-ös telefonszámot.

(Csongrád Megyei Katasztrófavédelem)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink