,,A tankerületek gúzsba kötik az iskolákat”

Az Egységben Magyarországért támogatja a mai pedagógussztrájkot, és az április 3-i választás után fel fogja szabadítani az oktatást – hangoztatták a szövetség hétfői sajtótájékoztatóján.

Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz-kormány azt ígérte, több munkát kér ugyan a pedagógusoktól, de cserébe több bért fog fizetni, ám ezt az ígéretét megszegte.

„A szakszervezetek követelései helyesek, méltányosak és szakszerűek, ezért mi, külön-külön és együtt kiállunk mellettük, és igazat adunk nekik”

– jelentette ki a szocialista politikus.

A hat ellenzéki párt oktatáspolitikusa jelentős pedagógusbér-emelésre tett ígéretet. Csányi Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta: a pedagógusbéreket közelíteni akarják a diplomás átlagbérhez, és az április 3-i választások nyomán kormányra kerülésük esetén ebben a ciklusban 50%-os bérfejlesztést terveznek a pedagógusok és az oktatást segítők számára.

Erőss Gábor, a Párbeszéd józsefvárosi alpolgármestere arról beszélt, hogy meg kívánják szüntetni a bürokratikus Klebelsberg Központot és a tankerületeket, amelyek gúzsba kötik az iskolákat. A helyi közösségek visszakapják majd önrendelkezési jogukat az iskoláik fenntartását illetően, de úgy, hogy „a 2011 előtti oktatási rendszer végletes széttagoltságából fakadó problémákat” is orvosolják.

Az Egységben Magyarországért vissza akarja állítani a tankönyvválasztás szabadságát és a pedagógusok szakmai önállóságát. Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja szerint fel kell szabadítani a tantervi szabályozást is a jelenlegi kötöttségek alól,

„a túlzsúfolt és ideológiailag meghatározott kerettantervek helyett választható mintatanterveket kell biztosítani az iskolák számára.”

Tervezik az önálló Oktatási Minisztérium létrehozását is. Hogy miért, azt Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szerint a mai nap is világosan megmutatta.

„Amíg volt Magyarországon oktatásért felelős minisztérium, addig elképzelhetetlen volt az, hogy a minisztérium vezetői a jogos bérköveteléseket előterjesztő, sztrájkoló tanárokat ne tárgyaló partnerként, akár vitával is közösen megoldást kereső partnerként kezeljék, hanem ellenségként. Ma pedig ez történik”

– állapította meg. Felszólította a kormányt, hogy

„fejezze be a tiltakozó pedagógusokkal szembeni fenyegetéseket, listázásokat”.

Hohn Krisztina, az LMP frakcióvezető-helyettese nagyon fontosnak nevezte, hogy csökkentsék mind a pedagógusok, mind a diákok leterheltségét.

„Ne vonjuk el fölöslegesen a pedagógusok figyelmét mindenféle adminisztratív terhekkel”

– mondta. Az iskolán belüli erőszakról pedig úgy vélekedett: „nem börtönőrök kivezénylése fogja ezt megoldani, hanem olyan pedagógiai program és hathatós segítség, amit a különféle szakemberek tudnak adni az intézményeknek”. Ebből következően szerinte növelni kell a szociális munkások és a pszichológusok számát az oktatási intézményekben. 

Az Egységben Magyarországért emellett kormányra kerülése esetén a pedagógusoknak bérlakás-program indítana, az egyetemi hallgatóknak pedig kollégiumfejlesztést és ösztöndíjemelést ígér. Szakmai terveik közé tartozik, hogy teret engedjenek a modern pedagógiai gyakorlatoknak, és támogassák a XXI. századi készségek elsajátítását. Az a céljuk, hogy minden diák magabiztos digitális kompetenciákra tegyen szert. Fontosnak tartják, hogy fenntartósemleges legyen a finanszírozás, vagyis minden gyermek ugyanannyit érjen, járjon akár állami, egyházi vagy magániskolába.

A pártszövetség vissza kívánja állítani 18 évre a tankötelezettség korhatárát, használható idegennyelv-tudást akar lehetővé tenni minden diáknak és elérhetővé tennék az első diploma ingyenes megszerzését. Vissza kívánják venni a fideszes kuratóriumok kezébe kiszervezett egyetemeket. Eltörlik a Lex CEU előírásait, és tárgyalásokat kezd a Budapestről elüldözött egyetem képzéseinek visszahelyezéséről.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A héten már nem igazán lesz 10 fok fölötti hőmérséklet

Folytatódik a borult, párás idő a héten is, reggelente többfelé kell ködre számítani. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet -5 és +4 fok között várható és a legmelegebb órákban sem emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »

Jogerősen életfogytiglanra ítélték Szilágyi István fiát

Helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését és jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki 2020 májusában kalapáccsal agyonverte édesapját. A bírósági közlemény nem nevezte meg, de az áldozat Szilágyi István színművész.

Tovább olvasom »