Egy vásárhelyi férfi is benne volt: fénymásolóval hamisítottak diplomákat, érettségiket és egyéb közokiratokat

Összesen 113 ember ellen emelt közokirat-hamisítás miatt vádat a Paksi Járási Ügyészség, miután lebukott egy fénymásolóval hamis bizonyítványokat áruló társaság.

A vádirat szerint a pátyi lakosú, de Budapesten élő férfi 2015 nyarán megismerkedett az 55 éves pusztahencsei vádlottal, akinek elmondta, hogy hozzáfér különböző bizonyítványokhoz, amelyekből hamis közokiratokat tud készíteni. A két férfi az ügyészség szerint ezután határozta el, hogy ebből üzletet csinál.

Míg az idősebb férfi egy számítógép, egy nyomtató és egy fénymásoló segítségével gyártotta a hamis diplomákat, érettségi bizonyítványokat, nyelvvizsgákat és jogosítványokat, addig az ügyfeleket a fiatalabb férfi szerezte az ismerősein keresztül. A hamis dokumentumokért minimum 10 ezer forintot, de döntően inkább 100-150 ezer forintot kértek.

A vádlottak között szerepel egy 37 éves györkönyi, egy 64 éves kunmadarasi és egy 40 éves hódmezővásárhelyi férfi, ők azok, akik nagyszámú megrendelőt szereztek a hamisítóknak. A többi vádlott vagy csak kevés személy közvetítésében vett részt, vagy maga volt a hamisítvány megrendelője.

A bűncselekmény-sorozatot kitervelő hamisítóval és társával, illetve a megrendelőket szerző kunmadarasi férfivel szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, pénzbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását kérte az ügyészség. Emellett kezdeményezték, hogy a bíróság 17 millió forint vagyonelkobzást is rendeljen el velük szemben.

A többi vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés kiszabását indítványozza az ügyészség, attól függően, hogy mekkora szerepük volt a bűncselekményekben.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink