Az adventi várakozás veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

[ad 1]

A díszes karácsonyi gyertyák és a könnyen meggyulladó ünnepi dekorációk miatt az ünnepi időszakban gyakoribb a lakástüzek száma. A katasztrófavédelem bemutatóinak és a rendszeres lakosságtájékoztatásnak köszönhetően az utóbbi évek statisztikai adatai azt mutatják, hogy évről évre körülbelül tíz százalékkal csökken az ilyen balesetek száma. 

Advent és karácsony idején jellemzően két fő veszélyforrásról kell említést tenni. Az egyik az otthon használt gyertyák, mécsesek és a karácsonyfadíszek jelentette kockázat. Országosan évente mintegy harminc esetben riasztják a tűzoltókat adventi koszorú okozta tűzesethez.

Az ilyenkor keletkező lakástüzeket leggyakrabban az okozza, hogy az emberek az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a lángok pedig könnyen belekapnak a különböző textíliákba, majd azok a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ráadásul, ahogy telnek a napok, az egyre inkább kiszáradó fenyő mind könnyebben fog tüzet.

A gyertyákkal díszített adventi koszorúkat és házikókat ne tegyük közvetlenül az asztalterítőre, helyezzünk alá nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését. Ugyancsak fontos, hogy úgy válasszuk meg ezen ünnepi kellékek helyét, hogy ne legyen semmi éghető anyag a közelükben. Egy függönyhöz közel elhelyezett adventi koszorú könnyen komoly lakástüzet okozhat. Az égő gyertyákat soha ne hagyjuk magukra.

Másik fő veszélyforrás az elektromos égősorok, dekorációs világítások használata. A meghibásodott, nem ritkán bizonytalan eredetű fényfüzérek használata veszélyeket rejthet. Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, húzza ki azokat az áramforrásból, mielőtt elmenne otthonról, ezzel is megelőzve egy esetleges lakástűz kialakulását.

A biztonság érdekében fontos, hogy a téli szünidőben ne hagyjuk a kisgyermekeket felnőtt felügyelete nélkül. A tűzgyújtásra alkalmas eszközöket zárjuk el gyermekeinktől, mert előfordulhat, hogy nem kellő körültekintéssel igyekeznek csillagszórót, vagy gyertyát gyújtani, a próbálkozásnak pedig tragikus következményei is lehetnek.

Ha már megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy a keletkezett tüzek oltása előtt áramtalanítsuk a környező elektromos berendezéseket, a szobát, vagy akár az egész lakást, így további baleseteket kerülhetünk el.

Minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámon!

A másik említendő veszélyforrás a téli időjárással és a csapadékkal függ össze, hiszen a havas, jeges, síkos utakon és járdákon gyakoribbak a balesetek. Ezek többsége kis odafigyeléssel, a járdák megtisztításával, de főként az időjárási körülmények figyelembevételével könnyen megelőzhető.

Kérünk mindenkit, hogy kövesse figyelemmel a hatóságok felhívásait és az időjárási előrejelzéseket! Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az utak állapotáról!

(Csongrád Megyei Katasztrófavédelem, fotó: illusztráció)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Az EU-biztos szerint csak akkor lehet energia-veszélyhelyzetet hirdetni, ha veszélyben van az elláttás

A tagállamoknak gondoskodniuk kell az energiaellátás biztonságáról, ugyanakkor veszélyhelyzetet és ebből eredő intézkedéseket csak akkor hirdethetnek ki, ha egyértelműen fennáll az ellátás megszakadásának veszélye – közölte az Európai Bizottság energiaügyi biztosa a magyar energia-veszélyhelyzetről közzétett nyilatkozatában.

Tovább »

A nap idézete

97 éve született Nagy László, Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink