Az állam hanyagsága miatt egymilliárd forint közpénz veszett oda Simonkáék cégében

Az mcsipos.hu internetes híroldalon (portálon) 2020.06.25.-én ,,Az állam hanyagsága miatt egymilliárd forint közpénz veszett oda Simonkáék cégében” című cikkben

– a cikk címével azt a hamis látszatot keltettük, hogy ,,Az állam hanyagsága miatt egymilliárd forint közpénz veszett oda Simonkáék cégében”. A valóság az, hogy a címben közölt tényállításunk megalapozatlan, hiszen ennek igazolására hiteles adat nem létezik. A ,,Simonkáék cége” kifejezés használatával hamis színben tüntettük fel a valóságot, hiszen Simonka Györgyön kívül a cégnek többszáz további tulajdonosa van és a cégben meghatározó, irányítást biztosító befolyással nem rendelkezik.
– alaptalanul sugalmaztuk azt, hogy a Transparency International Magyarország által indított per Simonka György személyével kapcsolatos. Ezzel szemben a valóság az, hogy Simonka György semmilyen formában nem volt érintettje a pernek.
– Valótlanul állítottuk, hogy Polt Péter legfőbb ügyész elismerte, hogy a parlament Simonka György kedvéért törvényt módosítottés Simonka György a hozzá köthető társaságok által felvett támogatások szabálytalan felhasználásának következményeit igyekezett tompítani, illetve a visszafizetést elkerülni. A valóság az, hogy ilyen nem történt, ilyet a vád sem tartalmaz, a cikkünkben szereplő jogszabálymódosításokkal kapcsolatban a nyomozó hatóság a bűncselekmény gyanúját is kizárta. Az igazság az, hogy Simonka György országgyűlési képivselőként a minden gazdálkodót érintő adminisztrációs hibák miatti túlzott jogkövetkezmények kiküszöbölésére hivatkozva javasolt jogszabálymódosításokat. Továbbá az igazság és a valóság az, hogy a cikkben hivatkozott jogszabálymódosítások a törvényeknek megfelelően és minden gazdálkodó érdekében születettek, melynek hatálya az összes magyar állampolgárra kiterjed.

A 24.hu írta meg, hogy pert nyert a magyar állammal szemben a Transparency International (TI) Magyarország egy Simonka Györggyel kapcsolatos büntető ügyben.

A Fidesz vád alá helyezett országgyűlési képviselőjének Békés megyei zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó, de jelenleg felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft. nevű cége kapott korábban több mint egymilliárd forint közpénzt, az azóta már szintén megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH), amelynek az államkincstár lett a jogutódja.

A kormányzati kommunikáció szerint a pénzt az állam visszakövetelte, amint a cég felszámolás alá került, és igényét a kijelölt felszámolónak is bejelentette, de ennek nyilvános nyoma nem volt. A részleteket pedig sem az államkincstár sem a 24.hu, sem pedig a TI Magyarország közérdekű adatigénylésére nem tisztázta. A perben végül arra kötelezte a bíróság az államkincstárt, hogy adja ki a kért adatokat.

Így derült ki, hogy az állam valóban több mint egymilliárd forint jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetését rendelte el a Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel szemben, és a követelését a felszámolónak is bejelentette, de a hitelezői nyilvántartásba „határidőn túli” besorolással került az állam követelése. Magyarán az állam kicsúszott a határidőből.

A Transparency International szerint mindez azt jelenti, hogy ha volt is remény arra, hogy valamennyi pénz megtérüljön a követeléséből, ezzel a hibával vélhetően elúszott.

Adalék, hogy nemrég Polt Péter legfőbb ügyész elismerte, a parlamentben törvényt módosítottak Simonka György kedvéért. A politikus a hozzá köthető társaságok által felvett támogatások szabálytalan felhasználásának következményeit igyekezett tompítani, főként el akarta kerülni, hogy a támogatásokat vissza kelljen fizetni.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Kiderült a makói Fidesz összes jelöltje

Lázár János feltöltött egy fotót az oldalára, amin rajta kívül kilenc fő látható, Farkas Éva mint polgármesterjelölt és még nyolcan, akik vélhetően a Fidesz képviselőjelöltjei lesznek Makón.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink