Posztumusz díszpolgárnak javasolják Medgyesi Pált Makón

A makói mérnöknek díszpolgári címet ígértek, helyette a Fidesz besározta őt és a Makó Térségi Víziközmű Kft-t. Medgyesi Pál májusban hunyt el 74 éves korában és még megérte, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a négy évig tartó nyomozást, bár a városvezetés és a helyi Fidesz azóta sem kért bocsánatot a lejárató szórólapokért. Mucsi Tamás, ellenzéki önkormányzati képviselő makói lakosok megkeresése nyomán javaslatot adott be, hogy posztumusz díszpolgári címet kapjon Medgyesi.

Mucsi indoklásában megemlíti, hogy Medgyesi Pál vezetésével

  • a megyében elsőként a makói járásban fejeződött be a vezetékes ivóvíz hálózat kiépítése.
  • Jelentős szerepet vállalt az 1970-es árvízi vészhelyzet elhárítása során.
  • A város szennyvízelvezető rendszerének kiépítése is az ő irányítása alatt teljesedett ki.
  • A vízműhöz tartozó fürdőben gyógyrészleg létesült.
  • Elvitathatatlan érdemei voltak abban, hogy a makói termálvíz megkapja a gyógyvíz minősítést.
  • A megyei mérnök kamara alapítója volt, élete során három mérnöki diplomát szerzett. Tudományos tevékenységét nemzetközi szinten is elismerték, számos technológiai problémát sikerült a munkássága során megoldania.
  • 1994-ben az ő javaslatára jött létre a Makó-Térségi Víziközmű Kft., mely megszűnéséig haszonnal üzemelt.
  • Jelentős mértékben támogatta Makó városának kulturális életét.

Medgyesi Pál hosszú évtizedekig szolgálta Makó városát. Sokan számítottak arra, hogy 2014-ben, nyugdíjba vonulásakor díszpolgári címet adományoznak neki. Nem így történt. Életében sajnos már nem kaphatta meg a számára talán legnagyobb elismerést, a Makó Város Díszpolgára címet. Úgy vélem, a kitüntetés posztumusz adományozása fontos a családjának, a barátainak, azoknak, akik ismerték, szerették, tisztelték Medgyesi Pált. Talán így békében nyugszik majd

– fogalmazott javaslatában az önkormányzati képviselő.

A díszpolgári cím javaslatait 2020. június 20-ig lehetett eljuttatni Makó polgármesterének. A díszpolgári címet az augusztus 20-i városi ünnepségen szokták átadni.

Makó díszpolgára többek között Kossuth Lajos, Dr. Sánta Sándor, Mendei Árpád, Galamb József, Jámborné Balog Tünde, Dr. Tóth Ferenc, Justh Gyula, Tisza István, Jókai Mór.

Meghurcolták, majd az elsők között emlékeztek meg haláláról

Minden volt és akkori dolgozóra, vezetőre nézve dehonesztáló, becsületsértő volt az a kommuninikáció, amit a makói Fidesz folytatott a Makó Térségi Víziközmű Kft-vel kapcsolatban. Mint az ismert, a ,,különösen nagy vagyoni hátrányt okozó” ügyben megszüntették a nyomozást négy év után. Medgyesi Pál várta, hogy egyszer ő is kap idézést kihallgatásra, de ez nem történt meg a nyomozás alatt.

Zeitler Ádám, makói önkormányzati képviselő több családtagja is dolgozott a makói vízműnél. Oldalunknak tavaly májusban adott interjújában azt mondta:

Évekig húzták a nyomozást, de jól látható, hogy nem történt bűncselekmény, ezt a hatóság egyértelműen megállapította. Erkölcsi felelősségről beszélni kell:

 

jó lenne, ha vállalná valaki az erkölcsi felelősséget a kiadott szórólapokért is,

 

amikkel többször teleszórták a várost, oly módon, hogy teljes névvel voltak a vízmű dolgozói felsorolva, fizetésekkel.

A bocsánatkérés nem történt meg a dolgozók felé, a vízmű korábbi vezetője felé pedig már nem lehetség. Ugyanakkor Makó Város Hivatalos Oldala, mintha mi sem történt volna, Medgyesi Pál halálának másnapján megemlékező bejegyzést tett közzé.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink