Az árvízvédelmi fal összeszerelését gyakorolták Szegeden

A 2015-ben összesen 2,1 kilométeren valósult meg partfal rekonstrukció, melynek keretében 1,5 kilométer hosszban árvízvédelmi mobil falrendszert is kiépítettek. A partfal üzemeltetője az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, akinek két évente gyakorlatot kell tartani a mobilfal rendszer összeszerelésére, amennyiben a Tiszán levonuló esetleges árhullámok időközben nem teszik ezt szükségessé – közölte az Ativizig.

A Szegedet is közvetlenül érintő, 2006. évi rendkívüli árvíz során mérték az eddigi legnagyobb vízszintet a belvárosi szakaszon. 15 évvel ezelőtt, április 21-én 1009 cm-rel tetőzött a Tisza Szegednél, mely rendkívüli áradás a védekezés során megmutatta az árvízvédelmi partfal hiányosságait. A védmű teljes átépítése vált szükségessé. A rekonstrukció 2014. január és 2015. május közötti időszakban valósult meg.

A rekonstrukcióval érintett belvárosi árvízvédelmi rendszer az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi szakaszának része (Szeged, Boszorkány-sziget – Belvedere között), ahol korábban is az igazgatóság folytatta az árvízvédekezési feladatokat. A munkák befejezését követően a szegedi önkormányzat a megújult belvárosi partfalat és a magassági hiányok megszüntetésére kiépített mobil árvízvédelmi fal rendszerét is átadta üzemeltetésre az ATIVIZIG-nek.

Az akár 11 méter magas vízoszloppal is elbíró mobil falrendszer szerelési gyakorlatát végezték el a csütörtökön a szegedi vízügyi szakemberek. Mintegy 100 fő vízügyes dolgozó közreműködésével a mobil elemek összeszerelését minden eddiginél rövidebb idő, mintegy 5 óra alatt oldotta meg sikeresen az erre felkészített személyi állomány (egy valós árvízi szituációnál több napos az igazgatóság időelőnye). A munka során összesen 417 db oszlopot, 1863 betétgerendát, 1050 csavart és 858 ún. leszorító eszközt építettek be. A mobil falrendszer bontása és elemeinek a vízügyi igazgatóság raktárába való szállítása ugyanazon napon befejeződik – közölte az igazgatóság.

(Fotók: Ativizig)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Gázolt a vonat Deszknél

Az Újszeged állomásról 19:07-kor Mezőhegyesre elindult személyvonat (37043) elgázolt egy embert Deszk közelében – adta hírül a Mávinform szombat este.

Tovább »

A nap idézete

46 éve született Nagy Ervin, Jászai Mari-díjas magyar színész, Johnny Depp és Matthew McConaughey magyar hangja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink