Az egészségügyi szakdolgozók Kásler távozását követelték

Az egészségügy minden ágazatából több ezren vettek részt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felhívására meghirdetett demonstráción a Hősök terén szombaton. (Kiemelt fotó: Alfahír/Verebes Károly) 

A szakdolgozók a kormányzat részéről őket ért méltánytalanságok miatt tüntettek, valamint azért, mert az új szolgálati jogviszony kidolgozásába nem vonták be a szakmai érdekképviseleteket. Ennek eredményképp pedig a szakdolgozók bérét csak minimálisan emelték, s így tovább nőtt az orvosok és a velük szoros együttműködésben dolgozó ápolók közötti bérszakadék. A felsorolt okok miatt a MESZK már korábban szerette volna meghirdetni ezt a demonstrációt, de a koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetőség.

A rendezvény elején a fehér pólóban megjelent egészségügyi szakdolgozók és a velük szolidáris szakmai, illetve szakszervezetek tiltakozásuk jeleként fehér lufikat engedtek a levegőbe.

Már 2019-ben 5250 ápoló hiányzott a rendszerből. Ha ehhez hozzávesszük azokat, akik márciusban nem írták alá az új szolgálati jogviszonyt, és akik azóta távoztak, akkor jelenleg 8-10 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból

hívta fel a figyelmet beszédében Üveges Péterné, a MESZK fekvőbeteg ellátási alelnöke, aki a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását és a társadalmi és kormányzati elismerést követelte felszólalásában.

Fotó: Alfahír/Verebes Károly

Balogh László, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke beszédében felidézte, hogy háromezer szakdolgozó nem írta alá márciusban az új szerződést.

Ez hatalmas veszteség az egészségügynek és a betegeknek

– tette hozzá a hozzá a MESZK elnöke, aki ezután felolvasta a szolidaritást, illetve támogatást küldő szervezetek leveleit. Mindegyiket megtapsolták a jelenlévők, de Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere levelét kifütyülték. Kásler levele után a tömeg percekig követelte a miniszter távozását.

Hiába végezzük el a műtétet, ha nincs ápolószemélyzet, akiknek a munkája ugyanolyan fontos mint a műtétet végző orvosoké. Ráadásul lélegeztető gépekkel és más eszközökkel nem lehet pótolni a szakdolgozókat

– mondta felszólalásában Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki Hankó Zoltánnal, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökével együtt szolidaritását fejezte ki.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara demonstrációja rendben zajlott. A szervezők megkérték a politikai pártokat, hogy ha részt is vesznek a tüntetésen, azt civilként tegyék. Ne hozzanak magukkal pártlogókat, zászlókat, vagy transzparenseket. Ezt minden párt betartotta kivéve a „Mi hazánk” melynek fiatal aktivistáira hiába szóltak többször is a rendezők, ők mégis fel-alá mászkáltak a tömegben a táblájukra írt üzenetekkel.

(alfahir.hu nyomán)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

138 éve született Benedek Marcell, magyar egyetemi tanár, író, irodalomtörténész és műfordító, színházigazgató. Benedek Elek író fia.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink