Az ellenzék az összefogás fontosságát hangsúlyozva kezdte meg kampányát 2022-re

Közös megemlékezést tartott az egységes ellenzék az október 23-ra emlékezve, ahol felszólalt az öt előválasztáson résztvevő miniszterelnök-jelölt. (Fotó: Béli Balázs/Alfahír)

Jakab Péter lépett először a színpadra, aki azzal kezdte el a beszédét, hogy az ellenzéki pártok egy éve ígéretet tettek arra, hogy 2021. október 23-án egy színpadon fognak majd állni és ez most valóban meg is történt. A Jobbik elnöke a 2018-as rabszolgatörvény elleni tüntetéseket nevezte meg azoknak az eseményeknek, amikor először állt össze az ellenzék, miután éveken át ők maguk építették a falakat egymás közé, de 2018-ban ez végleg leomlott.

A jövő mi vagyunk, és nem alkuszunk Orbánnal se pénzért, se hivatalért

– jelentette ki Jakab Péter.

Jakab emlékeztetett, hogy 1956-ban orosz tankok érkeztek keletről, ma pedig orosz hitel. Akkor kétszázezer magyar menekült nyugatra, ma közel egymillión hagyták el az országot. 

Mi vissza fogjuk adni a kisemmizett nemzetnek mindazt, amit a nemzettől elvettek. Nem csak a földeket és a gyárakat, de a hitet is. Hogy van élet a Fideszen túl, sőt ott kezdődik csak igazán

– mondta a Jobbik elnöke.

Ezt követően Fekete-Győr András következett, aki szerint az összefogással 1956 előtt tisztelegnek, hiszen akkor is balosok és jobbosok együtt küzdöttek az elnyomó rendszer ellen a fiatalokkal az élen.

A Momentum volt elnöke abban bízik, hogy a fideszes szavazók egy jelentős részének is ki fog nyílni a szeme 2022-ben és Márki-Zay Péterre, egy valóban keresztény-konzervatív politikusra fogják adni a voksukat. Amennyiben sikerül ezeket a fideszes százezreket megnyerni, akkor kétharmados felhatalmazást fog kapni az ellenzék jövőre.

Harmadikként Dobrev Klára lépett a mikrofonhoz, aki Göncz Árpád, volt köztársasági elnököt idézve kezdte beszédét, miszerint

1956 mindenkié, bár azóta sokan próbálták megfosztani 1956-ot a tiszta emlékétől

A DK politikusa szerint nincs értelme ezeknek a megemlékezéseknek, ha a jelenről és a jövőről nem beszélünk, hiszen az ellenzéki politikusok előtt nagy munka áll jövőre, ha el akarják űzni az Orbán-rendszert, ez csak úgy lehetséges, ha képesek lesznek együtt dolgozni.

Karácsony Gergely főpolgármester elsősorban a köztársasági eszméről beszélt, amely arról szól szerinte, hogy közösen vállalunk felelősséget egymásért és nem hagyjuk, hogy olyan hatalom irányítsa az országot, amely az egész nemzettel azonosítja magát. Az 1989-es köztársaságért nem küzdöttünk elég keményen, ezért tudta ,,egy cinikus, gonosz politikai kalandor” felszámolni azt, ma viszont megszületett a negyedik magyar köztársaság, amelyet ennek az ellenzéknek kell felépítenie kemény munkával az elkövetkező időszakban.

Végezetül Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje mondott beszédet, aki 1956-ra emlékezve elmondta, hogy akkor is lehallgatásból, a megfigyelésből, a koncepciós perekből és orosz befolyásból lett elege a magyaroknak, mint most. Azon az október 23-án is teljes összefogás volt, ahogy akkor, úgy most is a fiatalok és idősek összefogása fog győzelmet hozni.  

A jövő évi választásról Márki-Zay elmondta, hogy gigászi küzdelem lesz, de olyan országban akarunk élni, ahol sajtószabadság van, ahol digitális oktatás és szabad tankönyvválasztás van és az önkormányzatok is szabadon működhetnek és ahol még a fideszesek is nyíltan vállalhatják a melegségüket. 

Kemény munkával bebizonyíthatjuk, hogy mi is hősök vagyunk, mint az ’56-osok

– mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Végül kitért Márki-Zay a közös ellenzéki jelöltekre, akiknek minden egyes körzetbe el kell vinniük a lendületet és akkor nem lesz nyerhetetlen körzet 2022-ben. Ezután pedig felhívta a többi miniszterelnök-jelöltet és az egyéni körzetek jelöltjeit maga mellé a színpadra.

Fotó: Béli Balázs/Alfahír

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Tovább »

A nap idézete

77 éve hunyt el Bartók Béla, magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.

Tovább »

Legyőzte a paksiakat a Makó FC

Egyórányi játék után 2-0-ra vezettek a hazaiak, a paksi erőfeszítések csak a szépítésre voltak elegendőek. A makóiak a középmezőnyben tartózkodnak a tabellán.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink