Az EP kimondta: Magyarországon „hibrid választási autokrácia” van

Elfogadta a magyar jogállamiságról készült jelentést csütörtökön az európai parlamenti képviselők többsége, eszerint a Magyarország a teljes értékű demokrácia helyett már egy „hibrid választási autokráciává” vált. A vonatkozó jelentést Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselő, egyben a magyar jogállamiságot vizsgáló EP-különbizottság vezetője nyújtotta be.

A hazánkat érintő jelentésről 584-en szavaztak, 433 fő mellette, 123 képviselő pedig ellene foglalt állást, valamint további 28-an tartózkodtak a kérdésben.

Megszavazta a Delbos-Corfield-jelentést Cseh Katalin (Momentum), Ara-Kovács Attila (DK), Molnár Csaba (DK), Rónai Sándor (DK) és Gyöngyösi Márton (Jobbik). A Fidesz és a KDNP EP-képviselői nem szavazták meg, de Donáth Anna (Momentum), Dobrev Klára (DK) és Ujhelyi István (MSZP) viszont nem is szavazott.

Érdekesség, hogy a jelentést például Andrzej Duda lengyel elnök is támogatta.

Magyarország nem teljes értékű demokrácia

Szerdán folytatták le a vitát a magyar jogállamiság kérdéséről Strasbourgban, az Európai Parlamentben. Ezen azonban Orbán Viktor nem jelent meg. Delbos-Corfield az EP-jelentéstervezet ismertetésekor úgy fogalmazott: Magyarország többé nem tekinthető teljes értékű demokráciának, mivel a demokrácia és az alapvető jogok helyzete tovább romlott azóta, hogy 2018-ban az EP elindította ellene a 7. cikk szerinti eljárást. Az állásfoglalás beterjesztője arról is beszélt, hogy az országban rendszerszintű problémák vannak, így szerinte a jelentésen túl az EP-nek már nincs több eszköz a kezében, és a Bizottságon a sor, hogy érdemi lépéseket tegyen.

A magyar miniszterelnökön túl más sem képviseltette magát a vitán a kormányból, a fideszes és KDNP-s EP-képviselők viszont boszorkányüldözésnek titulálták a jelentéstervezetet. 

Ugyanakkor a hazai ellenzék képviselői azt kérték az EU-s döntéshozóktól, hogy ne fosszák meg a magyarokat az uniós támogatásoktól, hanem a kormányt megkerülve, közvetlenül juttassák el azokat az emberekhez.

Több ezer milliárd forintnyi uniós támogatás a tét

A frissen megszavazott EP-állásfoglalás ugyan semmilyen kézzelfogható következménnyel vagy szankcióval nem jár, de hatással lehet az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások eredményére – emlékeztet a Telex.  Ezen ugyanis több ezer milliárd forintnyi uniós támogatás múlik.

A brüsszeli döntéshozóktól függ az, hogy a magyar kormány válaszát és tervezett intézkedéseit a jogállamisági mechanizmus keretében elindított eljárásra elfogadják, vagy elutasítják, és a testület az Európai Tanács elé viszi az ügyet.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

📺 Ledes közvilágítást építenek ki egész Kiszomboron

A község ezzel a beruházással próbál spórolni, számításaik szerint öt éven belül megtérül – derült ki a keddi testületi ülésen. Elfogadták Bajnóczi János költségcsökkentési javaslatait is és árajánlatot kérnek a mártélyi üdülő tetőszerkezetének felújítására.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Tovább olvasom »