Az Európai Törvényszék kikéri az Elios-papírokat

Az Európai Bíróság Törvényszékének szerdai döntése értelmében az uniós csalásellenes hivatala (OLAF) nem tagadhatja meg az egykor a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozott Elios Zrt-vel kapcsolatos nyomozás aktáinak kiadását – tudta meg a hvg.hu. 

Emlékezetes, az OLAF még 2017-ben megállapította az Elios 35 pályázatából 17 esetében, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki a pályázatok kiírásánál. Hiába gyűjtötték össze a szükséges dokumentumokat, a magyar hatóságok nem léptek az ügyben,

maximum annyit, hogy az Orbán-kormány lemondott az EU-s hozzájárulásról, és közpénzből visszafizették a 13 milliárd forintos összeget. 

A sztori viszont itt nem ért véget. 

Ahogyan arról a hvg.hu is ír, a közvilágítási projekt egyik érintettje volt a Pest megyei Gyál, ahonnan egy civil aktivista az OLAF-hoz fordult és kikérte az uniós hatóság nyomozati anyagának azt a változatát, ahol a tanúkra vonatkozó esetleges személyes adatok, a belső feljegyzések és az OLAF módszereire történő utalások ki vannak takarva. Az OLAF azonban megtagadta ezt, arra hivatkozással, hogy a vizsgálatai során megszerzett és a szakmai titoktartás alá tartozó információkat bizalmasan kell kezelnie. Az érintett ezt követően fordult az Európai Törvényszékhez és kérte ennek az OLAF-döntésnek a hatályon kívül helyezését.

Mint az ismert, 2010-ben Hódmezővásárhely volt az első város, ahol a Miniszterelnök vejéhez kapcsolódó cég ledes közvilágítást alakított ki.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A Fidesz felkérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt a szankciókról

A Fidesz és a KDNP frakciója arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az európai uniós szankciókról – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a két kormánypárt közös frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Balatonalmádiban. A rendezvényt egyébként a hírek szerint Mészáros Lőrinc hoteljében tartják.

Tovább olvasom »