Az ingyenes közétkeztetésre jogosultak elvihetek az ebédet, aki nem az, az térítés ellenében kérheti

A rendkívüli jogrendre, veszélyhelyzetre való tekintettel vasárnap sajtótájékoztatót tartott Farkas Éva Erzsébet a városi szakmai stábbal.

A március 14-én kiadott közleményét kiegészítve az alábbiakról adott tájékoztatást:

1. Az ingyenes közétkeztetésre jogosult óvodások, általános- és középiskolás tanulók részére az Eurest Étteremüzemeltető Kft., mint szolgáltató minden hétköznap 10.00-14.00 óra között biztosít lehetőséget az ebéd elvitelére a Pulitzer József Kollégiumban (Makó, Posta utca 4-6.) üzemeltetett konyháról, illetve a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Almási Tagintézményének (Makó, Almási utca 52.) melegítő konyhájáról. Ételhordót a szolgáltató nem biztosít, arról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. Az érintett intézményekkel önkormányzatunk felvette a kapcsolatot, mely során arra kértük őket, hogy a hétfői ellátás biztosítása érdekében, aki igényli, ma 19.00 óráig jelezze az intézmény részére ezen szándékát. A szolgáltató azoknak tudja az ebéd elvitelének lehetőségét a hétfői napon biztosítani, akik ezt határidőre megteszik.

Ugyanezen intézkedések vonatkoznak azokra is, akik nem jogosultak az ingyenes közétkeztetésre, de igénybe vennék a szolgáltatást, térítési díj befizetése ellenében. A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Almási Tagintézményének melegítő konyhájáról az ebéd elvitelére az Almási Tagintézménybe, a Makói Óvoda Kassai Utcai Tagintézményébe, valamint a Zrínyi Utcai Óvodába járó gyermekek részére biztosítja a szolgáltató, a többi intézmény esetében a Pulitzer József Kollégiumból nyílik erre lehetőség. A speciális étkezési igényű személyek étkeztetése is megoldott. A konyhán azonos időben 20 ember tartózkodhat edényzettel.

2. Az ingyenes közétkeztetésre jogosult, a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény által működtetett bölcsődékbe járó gyermekek részére minden hétköznap 11.00-14.00 óra között biztosít lehetőséget az ebéd elvitelére a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény Intézményi Étkeztetési Szolgálat konyhájáról (Makó, Kálvin tér 6.). Ételhordót az intézmény nem biztosít, arról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. Az érintett intézményekbe járó bölcsődés korú gyermekeknek az ebéd elvitelére a hétfői ellátás biztosítása érdekében csak azoknak nyílik lehetőség, akik ezt a mai napon az intézmény részére jelzik. Akik nem jogosultak az ingyenes közétkeztetésre, de igénybe vennék a szolgáltatást, térítési díj befizetése ellenében, azoknak csak a szerdai naptól nyílik erre lehetőség, amennyiben ezt jelzik az intézmény felé. A speciális étkezési igényű személyek étkeztetése is megoldott.

3. A koronavírus-járvány elleni védekezést irányító Operatív Törzs szakmai ajánlása alapján minden sportegyesületnek magának kell döntenie a biztonsági intézkedésekről. Önkormányzatunk mérlegelve a lehetséges kockázatokat, az országos és a helyi intézkedésekkel összhangban, arra kéri a városunkban működő sportegyesületeket, hogy szüneteltessék edzéseiket, foglalkozásaikat.

4. A koronavírus miatt a háziorvosi rendelőkben is külön eljárásrendet vezettek be a személyes kontaktusok minimalizálása érdekében. Városunkban a háziorvosok folyamatosan végzik a továbbiakban is tevékenységüket. Aki tüneteket érez magán, koronavírussal fertőzött területről érkezett haza, vagy esetleg érintkezhetett ilyen beteggel, az semmiképpen se menjen el a háziorvosi rendelőbe, hanem hívja fel orvosát. Az eljárás szerint a háziorvos ilyenkor egy kérdőív alapján telefonon kérdezi ki a beteget, és megerősíti vagy elveti a fertőzés gyanúját. Amennyiben a betegség gyanúja felmerül, egy külön telefonszámon értesíti a mentőszolgálatot, amely az érintettet a lakhely szerinti területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítja, ahol elkülönítik.

5. A hatályos kormányrendeletben foglaltak alapján a veszélyhelyzet időtartama alatt a fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható. E korlátozással együtt a fogorvosi ellátások városunkban a megszokott módon és időben zavartalanul működnek tovább, valamint minden hétvégén és hétköznapra eső ünnepnapon napi két órában (8-10 óráig) a Heidident Kft. végzi a fogorvosi ügyeleti ellátást, mely a korábban meghatározottakhoz hasonlóan, szintén csak sürgősségi ellátást biztosít a Hollósy Kornélia utca 2/A szám alatti rendelőben.

6. Önkormányzatunk folyamatosan kapcsolatot tart a városunkban működő oktatási-nevelési intézményekkel. Az iskolák tantermen kívüli, digitális munkarendjének kialakítása mindenhol folyamatban van, ezt az oktatási államtitkár által kiadott módszertani ajánlás figyelembevételével fogják megvalósítani. Mindezekről a fenntartó tud további információval szolgálni, ahogyan a nem önkormányzati fenntartású óvodák működésének változásairól is.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

94 éve született Hankiss Elemér, Széchenyi-díjas magyar szociológus, filozófus, értékkutató, irodalomtörténész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Az elmúlt 4 évben titkolták a kórházi fertőzések adatait

2018 nyarán, emberi erőforrások miniszterévé kinevezése után nem sokkal Kásler Miklós a kórházi fertőzéseket nevezte meg az egészségügy egyik legakutabb problémájának, egyben azok visszaszorítását az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának – emlékeztet a 444, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy ez nem hogy nem történt meg, de az adatok transzparenciája és valóssága körül is számos probléma akadt.

Tovább olvasom »