Az LMP nemet mond a makói palagáz kitermelésére

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint felháborító, hogy a környezetvédelemért felelős Palkovics László miniszter rendszeresen támogató hangvételű kijelentéseket tesz a makói palagáz kitermelésével kapcsolatban. Az Ungár Péter és Dr. Keresztes L. Lóránt által jegyzett közleményben azt írják, a zöld párt garanciát vár a kormány részéről, hogy egy ilyen típusú környezetszennyező, klímagyilkos beruházás nem valósulhat meg Magyarországon a jövőben.

Miután Palkovics László több fórumon is támogatóan nyilatkozott a Makói-árokban található palagáz kitermelésével kapcsolatban, az LMP írásban is rákérdezett a környezetvédelemért is felelős miniszternél, hogy tervezik-e a veszélyes- és környezetszennyező beruházás kivitelezését. A minisztérium válasza nyugtalanító az ellenzéki párt szerint

A minisztérium szokás szerint megkerülte a konkrét választ, helyette arról értekezett, hogy a palagáz kitermelés hozzájárulhat Magyarország klímacéljainak eléréséhez, véleményük szerint a földrengésveszély elhanyagolható, és amúgy is csak környezetvédelmi engedélyezés után indulhat el egy ilyen beruházás.

A valóság az, hogy a palagáz kitermelése több üvegházhatású gázt juttatna a levegőbe, mint a hagyományos gáz- és olajkitermelés. A kitermelés során földrengések keletkezhetnek. A repesztéshez használt vegyi anyagok elszennyezhetik a talajvizet, és más természetesen előforduló veszélyes anyagokkal keveredve további mérgezéseket okozhatnak embereknek, állatoknak, növényeknek – közölte az LMP.

Az ellenzéki párt egyetért az orosz energiafüggőség csökkentésével, de azt nem a fosszilis energiaforrások kitermelésének növelésével, hanem energiatakarékossági, energiahatékonysági intézkedésekkel és a megújuló energiaforrásokra való átállással kell elérni. A franciaországi szabályozáshoz hasonlóan be kell tiltani a különösen kockázatos és szennyező hidraulikus rétegrepesztéssel járó palagáz-kitermelést – zárul a közleményük.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

220 éve született Bezerédj Amália, aki a magyar irodalomban foglalkozott először a gyermekvilággal.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Mindannyian tehetünk környezetünk védelméért

Az egészségtelen levegőminőség évente több mint 7 millió korai halálesetet okoz világszerte. Emellett a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az extrém időjárási események, amelyek számos emberi életet oltanak ki – hívja fel a figyelmet oldalán Leitner Szilárd.

Tovább olvasom »