Az operatív törzs dokumentumai és döntéseik háttere 2030-ig titkos

Legkorábban 2030-ban derülhet ki, mit mérlegel és mi alapján dönt az operatív törzs, mivel az ülések dokumentumai tíz évig nem nyilvánosak – derül ki a hvg.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszból.

A lap a közel két éve működő operatív törzs eddigi összes üléséről készült jegyzőkönyv vagy feljegyzés, jelentés kiadását kérte, ugyanis a kormány a testület javaslatai alapján hozta meg döntéseit a járvánnyal összefüggésben. Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azonban a következő indoklással hárította el a kérést:

,,Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak.”

Az adatigénylés nyomán kíváncsiak lettek volna arra is, hogy a szakmai grémium üléseiről készül-e szó szerinti jegyzőkönyv, valamint azokon hányszor és miről szavaztak az elmúlt időszak több mint 150 ülésén.

A lap megjegyzi, az operatív törzs üléseinek iratai hivatalosan ugyan nem titkosak, vagyis a törvény szerint nem minősített adatok, de döntéseikről és azok hátteréről mégis csupán annyi tudható, amit maga a testület vagy a kormány közölni akar tájékoztatókon vagy a koronavirus.gov.hu oldalon. Mint érvelnek, ezek mind olyan részletek, amelyek ezáltal több millió magyar állampolgár számára nem ismerhetők meg.

A dokumentumok kiadását megtagadó döntés indoklása az információszabadságról szóló törvény azon gumiparagrafusára hivatkozik, miszerint minden döntés-előkészítőnek minősíthető adat alapvetően tíz évig nem nyilvános. Viszont

az ilyen adatok megismerését is engedélyezheti az adatkezelő szerv vezetője az ehhez ,,fűződő közérdek súlyának mérlegelésével”

– szögezték le a cikkben, aláhúzva, hogy a törvény szerint a fenti mérlegelés nyomán az adatok kiadását az illetékes vezető – aki ez esetben nem Lakatos Tibor, hanem valószínűleg az operatív törzset hivatalosan vezető Pintér Sándor belügyminiszter – akkor tagadhatja meg, ,,ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetné”.

Mindössze annyit közöltek, hogy az alakuló üléssel együtt összesen 159 ülése volt operatív törzsnek tavaly november 25-ig.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink