Az Orvosi Kamara megye elnöke szerint a kormány egy hobbiegyesületet akar belőlük

Egy hobbiegyesület szintjére süllyedne az orvosi kamara, amelynek tagjai összegyűlhetnek, tanácskozhatnak, de mindennek sem jogi, sem szakmai következményei nem lennének – fogalmazott a szeged.hu-nak Kanka Andor, a Csongrád-Csanád Megyei Orvosi Kamara elnöke.

Mint az ismert, a Belügyminisztérium hétfőn nyújtotta be javaslatát és a parlament kedden már szavazott is az előterjesztésről. Az Országgyűlés végül 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül megszavazta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvényt. Ezzel majdnem 24 óra alatt gyakorlatilag elvette a Magyar Orvosi Kamara jogait a kormány. A döntés értelmében megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytathatja le.

Kanka Andor elmondta: nem a MOK-elnöksége és nem a vármegyei elnökségek találták ki, és döntöttek úgy, hogy a háziorvosok letétbe helyezik feladatellátási szerződésük, valamint az önként vállalt többletmunkára vonatkozó szerződésük felmondását.

Beszélt arról is, az új ügyeleti szerződés aláírásának elutasítása nem jelenti, hogy ne lenne ügyeleti ellátás. Ügyeleti ellátás most is működik az egész országban: nem arról van szó, hogy nem hajlandók ügyelni az orvosok, mert jelenleg is ügyelnek, ezzel szemben nem hajlandók belépni az új ügyeleti rendszerbe.

A mostani helyzet azzal kikerülhető lett volna, ha a kormány, látva a háziorvosok ellenkezését úgy dönt, egyelőre kivár az új ügyeleti rendszer bevezetésével

– fogalmazott Kanka Andor. Szerinte lépéseivel éppen

a kormány teremtette meg a mostani állapotot, amit arra használ fel, hogy az orvosokat hibáztassa a kialakult helyzetért.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink