Az új koronavírust megkapó betegek 30%-a tünetmentes, nem is tudja, hogy beteg, mégis fertőz

A COVID-19-et megkapó betegek 30%-a (minden harmadik beteg!!!) tünetmentesen átvészeli a fertőzést, tehát nem is tudja, hogy beteg, mégis fertőz, ezért kérünk nyomatékosan mindenkit, hogy ha teheti, maradjon otthon – közölte Dr. Cs. Szabó Zsuzsanna, hódmezővásárhelyi háziorvos.

Közel kétszáz felső légúti hurutot okozó vírus van, ezek között gyakori a koronavírus is, mely vírustörzsnek egyik mutáns típusa a COVID-19.

A fertőzés gyakori tünetei:

 • Láz (88%)
 • Száraz köhögés (68%)
 • Fáradékonyság (38%)
 • Nehézlégzés (19%)

Előfordul továbbá:

 • Produktív (köpetürítéses) köhögés (33%)
 • Torokfájás (14%)
 • Fejfájás (14%)
 • Izom- vagy ízületi fájdalom (15%)
 • Hidegrázás (11%)

Ritka tünetek:

 • Hányás (5%)
 • Hasmenés (4%)

Ha egy beteg köhög vagy lázas, akkor maradjon otthon, ne menjen be a rendelőbe, az ügyeletre, a sürgősségire, sehová, hanem telefonáljon munkaidőben a rendelőnbe! A COVID-19-et megkapó betegek 30%-a (minden harmadik beteg!!!) tünetmentesen átvészeli a fertőzést, tehát nem is tudja, hogy beteg, mégis fertőz, ezért kérünk nyomatékosan mindenkit, hogy ha teheti, maradjon otthon! A betegek 56%-a köhögés, láz formájában átvészeli a fertőzést, itt csupán tüneti kezelés kell (lázcsillapítás, bő folyadékfogyasztás, vitaminok, vény nélkül kapható köhögés szerek), aki ilyen tüneteket tapasztal magán, feltétlenül maradjon otthon! A betegek 14%-ánál alakulnak ki komolyabb tünetek, nevezetesen a fulladás, nehézlégzés (ez a súlyosabb tüdőérintettség jele). Ezen betegek nagy része kórházba fog kerülni mentővel, 6%-ban kerülnek lélegeztető gépre, és ezen betegek fele, tehát körülbelül az összes igazoltan fertőzött 3%-a halhat meg a statisztika szerint, ez igen magas számarány!

Életkor szerint is ismertek a halálozási mutatók:

 • 0-9 év között: 0%
 • 10-39 év között: 0.2% (500 betegből 1 beteg)
 • 40-49 év között: 0.4% (250-ből 1 beteg)
 • 50-59 év között: 1.3%
 • 60-69 év között 3.6%
 • 70-79 év között 8.0% (100-ból 8 beteg, durván minden tizedik)
 • 80 év felett: 14.8% (100-ból 15 beteg, durván minden nyolcadik)

Veszélyeztetett betegek:

 • 60 évnél idősebbek, illetve
 • krónikus alapbetegségben szenvedők (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, krónikus légúti megbetegedés, daganatos megbetegedés, immunbetegségek).
 • a jelenleg ismert adatok szerint NINCS MAGASABB KOCKÁZAT a VÁRANDÓSOKNÁL, GYEREKEKNÉL

A gyógyulási idő 2-8 hét.

A járvány akkor fékeződik meg végleg, ha az emberek kb. 70-80%-a átesik a COVID-19 fertőzésen, és kialakul az úgynevezett nyájimmunitás, amikor is a vírus nem talál újabb gazdát, mert már az emberek nagy része átesett a fertőzésen és védettség alakult ki. Tehát a kontaktusok számának csökkentésével azt tudjuk elérni, hogy legyen esélye az egészségügynek ellátni a 14%-ot, és ne járjunk úgy, mint Olaszország, Spanyolország vagy az USA.

A másik megoldás lehet majd a védőoltás, de ez még fejlesztés alatt van.

Teendő:

Ha egészségi problémájuk van, munkaidőben hívják fel a betegek a háziorvosukat, de ne menjenek sehová! Ha szükséges, a háziorvos ír fel a „felhőbe”, e-receptre gyógyszereket, a TAJ-szám bemondásával bárki kiválthatja a gyógyszert, bármelyik patikában. COVID-19 fertőzés esetén nem kell antibiotikum. Szövődményes esetekben, vagy biztosan baktérium okozta kórképben lehet csak szükség antibiotikumra, ilyen például a tüszős mandulagyulladás, de a vírusfertőzésekre egészen biztosan nem hatnak az antibiotikumok…

A háziorvos dönt a COVID-19 teszt végzésének kérdésében is, bár ennek a Járványügyi Hatóság által előírt, szigorú feltételei vannak, és a Népegészségügyi Osztály is felülbírálhatja a döntésünket. Munkaidőn túl hívhatják az orvosi ügyeletet vagy a zöld számot: (06-80-277-455 vagy a 06-80-277-456). Amennyiben a beteg fullad, ebben az esetben kell a 112-n a mentőt hívni.

(Kiemelt fotó: Dr Cs Szabó Med Bt facebook)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az elmúlt 4 évben titkolták a kórházi fertőzések adatait

2018 nyarán, emberi erőforrások miniszterévé kinevezése után nem sokkal Kásler Miklós a kórházi fertőzéseket nevezte meg az egészségügy egyik legakutabb problémájának, egyben azok visszaszorítását az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának – emlékeztet a 444, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy ez nem hogy nem történt meg, de az adatok transzparenciája és valóssága körül is számos probléma akadt.

Tovább »

2020-ban nettó 160 ezer forint volt az átlagbér Makón

2020-ban az egy főre jutó havi nettó átlagkereset hazánkban 210 585 Ft volt (ez 21%-kal alacsonyabb, mint a KSH által közölt, szűkebb körre vonatkozó adat (268 405 Ft). A GKI Gazdaságkutató Zrt. a NAV adatait felhasználva megvizsgálta a nettó keresetek alakulását a COVID járvány első évében. 

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Az elmúlt 4 évben titkolták a kórházi fertőzések adatait

2018 nyarán, emberi erőforrások miniszterévé kinevezése után nem sokkal Kásler Miklós a kórházi fertőzéseket nevezte meg az egészségügy egyik legakutabb problémájának, egyben azok visszaszorítását az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának – emlékeztet a 444, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy ez nem hogy nem történt meg, de az adatok transzparenciája és valóssága körül is számos probléma akadt.

Tovább olvasom »