Bár kormányrendelet van a fakitermelésről, az Agrárminisztérium szerint nem lesz erdőirtás

A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem – közölte Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető leszögezte, jelenleg a tűzifaellátás biztosított, azonban a háborús helyzet miatt a kormány tűzifa-kiviteli tilalmat rendelt el, és utasította az állami erdőgazdaságokat a tűzifa kitermelés növelésére, ugyanis elsődleges a magyar háztartások ellátása. Hozzátette, hogy ezért könnyített szabályokat vezetettek be úgy, hogy az ne veszélyeztesse a fenntartható erdőgazdálkodást.

,,Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet”

– részletezte Nagy István.

A miniszter kitért arra is, hogy az agrártárca kiemelt feladatának tekinti a meglévő erdők szakszerű kezelését, fenntartását és az ország fával borított területének növelését.

Mint arról beszámoltunk, egy kormányrendelettel a gyorsabb fakitermelés érdekében felfüggesztették az eddigi természetvédelmi szabályokat. Engedélyezték a tarvágást az állam természetvédelmi, Natura 2000, tájképvédelmi, vagy közjóléti elsődleges rendeltetésű erdeiben is.

A Maros Natura 2000-es területen található és több Makó környéki települést is érint. Továbbá nemzeti parki védettség alatt áll az ártér 2903 hektáron és emellett a csanádi-háti és a csanádi puszták is természetvédelmi területen fekszenek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink