Benyújtották a szegedi egyetem modellváltásáról szóló törvényjavaslatot

Szerdán nem sokkal éjfél előtt benyújtotta a kormány az újabb modellváltó egyetemekről szóló törvényjavaslatokat, amely 11 újabb intézményt érint – írja a HVG.

Ahogy azt Stumpf István modellváltás koordinációjával megbízott kormánybiztos több mint egy hete egy online szakmai webináriumon előrejelezte, március utolsó napján benyújtotta a kormány azt a 13 törvényjavaslatot, amely több egyetem modellváltásáról is rendelkezik. A törvényjavaslatok 11 egyetemet érintenek, ebből 10 állami kézből közhasznú alapítványokhoz vándorol, egy egyetem kerül egyházi fenntartásba, és született egy törvényjavaslat az egyetemeket fenntartó alapítványokra vonatkozó szabályokról is.

Az érintett egyetemek a következők:

 • Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány
 • Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány
 • Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány
 • Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány (Semmelweis Egyetem)
 • Testnevelési Egyetemért Alapítvány
 • Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (Pécsi Tudományegyetem)
 • Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány
 • Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány
 • Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány
 • Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány
 • az egri Eszterházy Károly Egyetem egyházi fenntartásba kerül, ennek fenntartói jogát az Egri Főegyházmegyére ruházzák át, ez azt jelenti, hogy a hazai pedagógusképzést egyik kulcsintézményét az állam az egyháznak adja.

A javaslatokat Stumpf az egyetemek vezetőivel, vezető testületeivel szorosan együttműködve, valamint a modelváltással kapcsolatos eddigi tapasztalatokat figyelembe véve készítették elő.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Újabb zenés demonstrációt tartottak a Bartók iskola megmaradásáért

Nagyjából 30 szülő és gyermekeik részvételével zajlott zenés megmozdulás szombaton a Bartók iskola előtt. A szülők a székhelyintézmény jogviszonyának szüneteltetésével sem értenek egyet – ez ellen tiltakoztak ma és vasárnap is fognak. Mindemellett jogi úton is megtámadták a fenntartó tankerület döntését.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Több mint száz év után megszűnik a szegedi 1-es villamos

Több mint száz év után megszűnik a szegedi 1-es vonalon a villamosközlekedés. Az utasokat a jövőben az 1-es jelzésű tram-train (a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő vasútvillamos) szállítja a rókusi vasútállomás és a nagyállomás között – tájékoztatta a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) az MTI-t.

Tovább olvasom »