Bort kóstoltak a könyvtárban

[ad 1]

Dr. Mód László és Dr. Simon András néprajzkutatók régóta tervezték, hogy beszámolnak kutatási eredményeikről, ennek kapcsán a Bruder János Kertbarát Kör meghívta őket a könyvtárba, hogy a ménesi borvidékről tartsanak előadást. A szellemi táplálkozás után borkóstolás volt.

DSCN0694

Makóhoz legközelebb, – a már Romániában található, – ménesi borvidék található. A híres környék szőlőkultúráját, hagyományait mutatta be a két előadó. – Ménes mellett vörösbort készítettek kadarkából, az északi területeken pedig, Magyarádig fehérbort, mustos fehérből. Az első világháborúig komoly márkák voltak ezek – tudtuk meg Dr. Mód Lászlótól.

DSCN0693

Prezentációjukban a 19. század elejétől Trianonig mutatták be a borkészítés, a szőlőtermesztés tradícióit. Borkultúrával húsz éve foglalkoznak a Kárpát-medencében, így eljutottak határon túli borvidékekre is. Dr. Simon András nem tudott kedvencet választani ez idő alatt. – Ha egy bor tiszta, természetes, jól kezelt, akkor meg lehet találni helyét a saját fogyasztásunkban – érvelt.

DSCN0691

A közérthető, de szakmai részekkel is tűzdelt előadás után kóstolást tartottak, ahol kadarkát ízlelgettek Balla Géza pincészetéből.

A két néprajzos kutatási eredményének csak egy részét ismertette az előadáson. A teljes anyagot könyvben adják majd ki, melyhez középkori adatok is társulnak majd.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Zajvédő fal épül Makó központjában

4,8 millió forint + áfáért több méter hosszan egy falat épít a makói önkormányzat egy ház kerítése mellé a Hollósy Kornélia utcai parkolóban. Zajvédő fal lesz, akárcsak egy autópálya mellett.

Tovább »

Bilincsben vitték el az apátfalvi roma önkormányzat korábbi alelnökét

Mint arról beszámoltunk, egy társaság petrezselyemmel és fokhagymával csalta az áfát. A NAV videót tett közzé az érintettek elfogásáról. A felvételen látható egyik férfi K.T., aki az apátfalvi roma önkormányzat alelnöke volt, a Fidesz támogatását élvezte a 2019-es választáson, de információink szerint jó ideje már nem nemzetségi képviselő.

Tovább »

Fideszes polgármester: Majd a Fidesz-központ megmondja, hogy a kellemetlen kérdésekre mit kell mondani

Tegnap tartotta tisztújító kongresszusát a Fidesz, ahol természetesen Orbán Viktort választották meg a párt elnökének. A tisztújítás során a hazai sajtó több kormánypárti politikust is kérdezett. A XVI. kerület kormánypárti polgármestere, Kovács Péter például meglepően őszinte nyilatkozatot adott, amelyet a 444 szúrt ki.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink