Kitöltötték a nyolc órát a makói képviselők

[ad 1]

Betelepítés kvóta elutasítása, a DK-s képviselő kivonulása, a városi költségvetés tárgyalása, az önkormányzati cégek üzleti terve – többek között ezek történtek a mai nyolc óra hosszúságú testületi ülésen, melyet percről percre közvetítettünk, minden részletét elolvashatja cikkünkben.

A menetrend

1.Határozat az Európai Unió által meghatározott kötelező betelepítési kvóta elutasítása tárgyában
2.Polgármesteri tájékoztató
3. Tájékoztató a Magyar Posta Zrt. helyi szolgáltatási tevékenységéről
4.Rendelet-tervezet Makó Város Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről
5.Munkaterv módosítás
6.Tájékoztató a civil kapcsolatok tanácsnoka, valamint a közbiztonsági tanácsnok 2015. évi munkájáról
7.Beszámoló a helyben központosított (köz)beszerzési rendszer működéséről
8.Tájékoztató a külkapcsolatok, testvérvárosi kapcsolatok helyzetéről, alakulásáról
9.Nyílt ülési előterjesztések
10. Zárt ülési előterjesztések
11.Egyebek

DSCN0706

9:10 Elkezdődött az ülés. Csak Gáspár Sándor települési képviselő hiányzik (MSZP).

9:15 Elfogadták az egyéni képviselői indítványok napirendre vételét.

9:17 Dr. Török Miklós (DK) azt javasolja, hogy a betelepítési kvóta elutasításáról szóló határozatot vegyék le napirendről. Marosvári Attila (PSZM) tartózkodott, a többiek elutasították. A napirendet ezt követően elfogadták.

9:23 Farkas Éva Erzsébet polgármester ismerteti az előző testületi ülés óta történt eseményeket, köszönetet mond azoknak, akik szebbé tették az adventi rendezvényeket.

9:34 Egy perces gyászszünet a tavaly elhunyt, 468 makóira emlékezve.

9:36 Napirend előtti felszólalások. Weszelyné Véghseő Henriett Máriát (Fidesz) megrázta a Jobb Makóért Egyesület székháza ellen történt rongálás, a rendőrkapitánytól a legszigorúbb büntetést kéri. Örömét fejezi ki, hogy ,,nyugodt tér” fogadta a fürdő előtt a minap. Egy lakos neki tolmácsolta panaszát, mely szerint hiába fizették ki a gázszámlát, mégis elzárták és kikötötték. Azóta visszakötötték, de a tereprendezés nem történt meg.

9:40 Dr. Török Miklós szerint Makó legnagyobb problémája nem az, hogy hogyan parkol a polgármester, hanem, hogy a ,,Négyes” című kiadvány egyik cikke alapján egy lakosra vetítve Vásárhely kétszer annyi támogatást kap, mint Makó.

9:43 A polgármester elmondta, hogy személyesen fizette be a büntetést. Véleménye szerint, ha arányaiban tekintjük, Makó nem kap kevesebbet, ezenkívül már több fejlesztés is megtörtént.

9:46 Zeitler Ádámot (Jobbik) többen megkeresték az egyirányú utcákban való kerékpározással kapcsolatban., kíváncsi, hogy kiegészítő táblákat kilehetne-e helyezni. Szeretné, ha a polgármester tájékoztatná a közvéleményt a Návay-bizottság munkájáról.

9:48 Kérésére Farkas Éva Erzsébet ismertette a Návay-emlékév programjait, a bizottság döntéseit.

9:51 Toldi János (Fidesz) fontosnak tartotta elmondani, hogy a 2,5 milliárdos Makovecz-könyvtár megépítésének része a Deák Ferenc utca felújítása is.

9:56 Dr. Hadik György (Fidesz) szerint dr. Török Miklósnak nem csak részleteket kellene olvasnia, hiszen jelenleg is folyamatban van az arzénmentesítő-projekt, valamint 300 millió forintot kaptak könyvtár- és fürdőtervezésre.

10:00 A polgármester ismerteti az elmúlt időszak fejlesztéseit. (Más kérdés, hogy ezek egy része még a korábbi ciklusban indult, illetve Lázár János országgyűlési képviselőnk programját képezte.)

DSCN0708

10:03 Dr. Sánta Sándor (Fidesz) szerint ,,ez nem az az időszak, amikor ilyen hiányosságokat lehet felfedezni”. Utalva dr. Török Miklós hozzászólására, illetve arra, hogy ma szavaznak a költségvetésről. Elmondása szerint a görögkatolikus temetőt folyamatosan rongálják, ,,drogosok találkozóhelye”, az önkormányzatnak megoldást kellene találnia rá. A temetővel kapcsolatban elmondta, hogy továbbra is rendbe kellene tartani az orosz sírokat.

10:09 Farkas Éva Erzsébet újra bocsánatot kért mindenkitől a parkolási ügy miatt, a ,,DK pedig szégyellje magát, hogy ilyen eset miatt került Makó az országos médiába.”

10:10 Kovács Sándor (Fidesz) szerint azt kellett volna lefotózni, amikor Lázár plakátjait rongálták még a 2014-es kampány alatt. Egyetért a sírok rendbe tételével.

10:12 Dr. Török Miklós szerint nem haladnak a tervezéssel a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatban, elönti majd Makót a víz.

10:12 Kádár József (Fidesz) örül az esőnek, hiszen gazdálkodással foglalkozik. Elmondta, hogy köszöni a segítséget, hogy elismerést kapott a makói hosszúgyökér. Újra a polgármester segítségét kéri, hiszen magtárat szeretne létesíteni az ipari parkban.

10:17 Toldi János ismerteti a Galamb-konferenciát és a Páger-átadót. Lehetne több magánkezdeményezés, mint ahogy a Páger-átadó indult 15 évvel ezelőtt.

10:21 Marosvári Attila (PSZM) szerint ezeket a hozzászólásokat az ,,Egyebekben” kellett volna megtenni az Szervezeti Működési Szabályzat szerint. Elmondta, többek között az ivóvíz minőségjavító program, hulladéktelep rekultiváció az előző ciklusban indult, utóbbi szerződését ő maga írta alá a kezdéskor. Elmondása szerint a Páger-kultusz kialakítása városi szinten kezdődött és nem helyes, hogy Bálint Márta (korábbi Hagymaház igazgató) személyét meg sem említik, aki 13 évig segített a lebonyolításban.

10:26 Farkas Éva Erzsébet visszautasítja, hogy nem tettek említést a Páger-átadón a kezdeményezőkkel kapcsolatban.

10:28 Kovács Sándor azt javasolja, hogy minden Páger-díjazott képét ki lehetne rakni a Hagymaházban. Dr. Sánta Sándor elmondta, hogy az ő polgármestersége idején kezdődött a kultusz kiépítése.

10:31 Toldi János is visszautasítja, hogy nem hozták volna szóba a kezdeményezőket.

10:33 Első napirendi pont: a kötelező betelepítési kvóta elutasítása. Czirbus Gábor (Fidesz) alpolgármester ismertette a migránsok tetteit, viselkedését. ,,Ezt meg kell fékezni!” Kéri, hogy mindenki utasítsa el a kvótát, ha lehet név szerinti szavazással.

DSCN0709

10:41 Dr. Török Miklós úgy tudja, nincs olyan, hogy ,,kötelező betelepítési kvóta”, helyette ,,menedékkérők szétosztása” szerepel, mely alapján itt végeznék el a menekültjogi eljárást, ami csak pár ezer embert érint, nem 160 ezret.

10:44 Weszelyné szerint amíg a magyaroknak, makóiaknak sincs méltó lakása, addig nem kell befogadni senkit. Sánta szerint a DK-soknak a saját lakásába kellene befogadnia a menekülteket.

10:48 Hadik és Kádár személyes ,,élményeiről” mesél a migránsok kapcsán.

10:55 Zeitler szerint az alpolgármester ,,tökéletesen összefoglalta” a dolgokat, az Unió vezetése alkalmatlan a feladatára, elvesztette a reális látását. A képviselő a vonaton találkozott velük Győr és Bécs közötti járaton, ahol elfoglalták a helyét, óriási szemetet hagytak. Elmondása szerint a Jobbik támogatta a kormányt a honvédség bevetésével kapcsolatban és ő személy szerint támogatja a kiáltványt, hogy Magyarországra ne kerüljön migráns.

10:59 Török szerint szabályozott, korlátozott betelepítés ,,Magyarország érdekeit is szolgálhatja”.

Azt kéri, zárják ki a szavazásból, hiszen családfa kutatás eredményeképpen török, horvát, rác bevándorlók leszármazottja.

11:03 Czirbus kíváncsi, hogy ki küldött SMS-t Töröknek, hogy ne szavazzon. A polgármester azt kéri, hogy kerülje mindenki  személyeskedést.

11:06 A jegyző szerint név szerinti szavazásnál irreleváns a kérése Töröknek, színt kell vallania.

A képviselő kiment a teremből.

11:07 A név szerint szavazásnál mindenki elutasította a kvótát dr. Török Miklóson kívül, aki a végére visszajött a terembe.

11:09 A polgármesteri tájékoztatót egy észrevételt követően elfogadták, ahogy az alpolgármesterit is.

11:15 Tájékoztató a Magyar Posta helyi tevékenységéről. A probléma az, hogy nincs személyesen jelen postától senki és írásbeli anyagot sem küldött. Kovács Sándor azt javasolja, hogy a város hasonlóképpen viselkedjen, ha a posta szeretne valamit. Zeitler Ádámot felháborítja az állami tulajdonú posta viselkedése, melynek havi öt millió forintot keres a vezetője. Azt kéri a polgármestertől, hogy a levelezést küldje el Lázár Jánosnak, hátha ő segít a posta hozzáállásán. Nagy jelentősége nincs, de a tájékoztatót egyébként elfogadták, Marosvári és Török tartózkodásával.

11:20 Képviselői indítványok következnek.

Czirbus Gábor: az ingyenesen átadható 10-15 építési telekről szól.

Farkas Éva Erzsébet: szükség lenne a második világháborús emlékmű felújítására.

DSCN0362

Kovács Sándor: közvilágítás-rekonstrukcióra lenne szükség, pályázati forrásból.

Dr. Hadik György: kössön a kábeltévé szolgáltatókkal szerződést a Makói Városi Televízió, a nagyobb nézettség reményében.

Dr. Sánta Sándor: 2,5 millió forinttal támogassa a város az 1956-os makói rendőrkapitány fiának, Fazekas Lajosnak a portréfilmjét.

Weszelyné Véghseő Henriett Mária: Heppné Katalin kapjon emléktáblát, vagy nevezzék el róla az általa megálmodott Erdélyi püspök utcai óvodát. Budainé Keczer Csilla, a gimnázium elhunyt tanára kapjon posztumusz kitüntetést.

Zeitler Ádám: Az első világháborús emlékművet is fel lehetne újítani. A három vagy több gyermeket nevelők mentesüljenek a helyi adó alól.

Farkas Éva Erzsébet idén nem lát lehetőséget a jobbikos javaslat támogatására, hiszen az év folyamán több támogatást is kapnak a családok.

11:49 Dr. Hadik György: ,,Jó Zeitler Ádám ötlete, de készítsünk hatástanulmányt!”

11:51 Egy órás ebédszünet következik.

DSCN0710

13:05 Hamarosan folytatódik az ülés.

13:07 Rendelet-tervezet az önkormányzat költségvetéséről, mely idén 3,7 milliárd forint. Ezzel kapcsolatban Zeitler Ádám módosítást adott be, mely alapján a képviselői alap 300.000 forint/év maradna. A tervezet szerint a körzettel rendelkezők 400.000-ből jótékonykodnának, a listáról bejutottak pedig 100.000 forintból.

13:12 A polgármester és a jegyző azt mondta, hogy nem tesznek különbséget, 3,9 millió keretösszeg van és a polgármester dönti el, hogy mennyivel lehet segíteni egy körzetet, egyesületet. Zeitler Ádám reméli, hogy ez nem azt jelenti, hogy a fideszes képviselők kedvezőbb elbírálásban részesülnek.

13:14 Farkas Éva Erzsébet: ,,Most nincs döntés arról, hogy a képviselők mennyiből gazdálkodnak, csak arról, hogy 3,9 millió forint lesz az összeg.”

13:16 Marosvári Attila azt javasolja, hogy minden képviselő 100.000 forinttal rendelkezzen és emellett lennének 300.000 forintos választókerületi összegek.

13:18 Zeitler Ádám javaslatát nem fogadták el.

Hohó! Jóváhagyták a 3,9 milliós keretösszeget és Marosvári javaslatát is!

13:20 Farkas Éva Erzsébet: ,, A költségvetést a fejlesztések, szociális támogatások mentén alakítottuk ki.”

13:29 Dr. Török Miklós szerint ,,önjáró” lett a város az iparűzési adó miatt, sok pozitívumot lát a költségvetésben. Viszont sajnálja, hogy a kormány nem finanszírozza a kötelező feladatokat, nem elég a fejlesztési forrás, csökken a szociális ellátásra fordítható pénzt, drágább a városháza működtetése (79 dolgozó).

13:33 Farkas Éva Erzsébet: ,,Valóban csökkent a szociális ellátásra fordítható pénz a magas iparűzési források miatt, de a kormányhivatal átvállalja azokat.” A hivatalban 73-ban dolgoznak és nincs annyi iparűzési bevétel, hogy fedezze a város működését – ismertette a pénzügyi osztály vezetője.

13:37 Hűha: Farkas Éva Erzsébet a KLIK és a tankerületek működéséről beszél.

13:39 Elhangzott: a szociális támogatások 25%-al nőnek a tavalyiakhoz képest. Marosvári Attila szerint sok az összevont összeg, nem lehet pontosan tudni, hogy az összegek milyen részleteket takarnak.

13:45 Bármikor megnézhetőek a részletek, a jogszabályoknak megfelelő a költségvetés – erősítette meg a jegyző és a pénzügyi osztály vezetője.

Elfogadták a 3,7 milliárdos 2016-os költségvetést.

13:51 A Hagymatikum üzleti terve. 60 millió forintos önkormányzati támogatást kapnak, ha megszavazzák. Schneitzer Beáta fürdőigazgató elmondta: 20%-al nőtt az árbevétel és a látogatószám tavaly. Idén 25 programot terveznek, felújítanák a kültéri élmény- és a harminchármas medencét és környékét, 8%-os árbevétel- és látogatószám növekedéssel számolnak.

14:01 Weszelyné, Sánta, Czirbus is megdicsérte a fürdő vezetését. Dr. Török Miklós arra kíváncsi, hogy a fürdő igazgatója mit szól hozzá, hogy elköltözik a Tourinform Iroda a fürdőből. A kabinetiroda vezetője válaszolt: a helyváltoztatás nem fog kevesebbet hozni a fürdőnek, mert a kiadványok ugyanúgy ott lesznek.

14:06 Hadik büszkén meséli, hogy nem volt rossz ötlet tavaly húsz millió forinttal csökkenteni a fürdő költségvetését, – hiszen így is jól teljesített, – miután közgyűlésnek hívta a testületet.

14:10 Marosvári örül, hogy a helyi Fidesz is elégedett a fürdővel, miután annak idején nem támogatták a megépítését. Toldi már az adósságrendezést is szóba hozta.

Eldőlt: a fürdő 60 millió forint önkormányzati támogatást kap.

14:13 A Makói VTV következik, 34 millió forinttal működnének idén. Összeszedettebb beszámolót hallhatunk Kisistók Tímea ügyvezetőtől, mint ami a 2015-ös háromnegyed éves volt. Hadik örül a szakmai fejlődésnek és a Hollósy Kornélia utcára való költözésnek. Török szerint nem szerencsés betegeken keresztül bejutni a stúdióba, majd kérdéseire elhangzott: 8 fő foglalkoztatott van, 1 fő két óra hosszában dolgozó könyvelő

és a makói Fidelitas elnöke, Nagy Dániel is beszokott segíteni.

Weszelyné szerint nem baj, hogy  a Fidelitas elnöke a tévének dolgozik.

14:37 Török azt javasolja, hogy Mucsi Tamást, a DK makói elnökét is alkalmazhatnák, neki is van képesítése. ,,Ő még nem jelentkezett.” A lényeg: elfogadták a határozatot.

14:39 A Kulturális-Közművelődési NKft. 97+30 millió forintot szeretne (Hagymaház+Sportcsarnok). A József Attila Könyvtár és Múzeum 55 millió forintból gazdálkodna.

15:11 A részletes tájékoztatókat követően Czirbus kérdéseire elhangzott: a makói múzeum a túrkevei, szegedi és a békéscsabai intézménnyel is együttműködik; idén három nagyobb kiállítást terveznek (Móra mesebirodalma, Kocsis Imre makói grafikusművész emlékkiállítása, régészeti kiállítás); hagymaházi és fürdős kiállítás terveznek, hogy a turistákat is becsábítsák.

A három intézmény üzleti tervét elfogadták.

15:18 A Városgazdálkodási NKft. következik, 60 millió forintot kérnek.

DSCN0712

Apróbb észrevételek után elfogadták a Városgazdálkodási Nkft. költségvetését a Városfejlesztő Nkft.-vel együtt, utóbbi megléte, funkciója a pályázatok szempontjából fontos.

15:43 Munkaterv módosítás: néhány beszámoló későbbi időpontban kerül megtárgyalásra – elfogadva.

15:44 Tájékoztató a civil kapcsolatok tanácsnokának  munkájáról – elfogadva.

15:45 Beszámoló a helyben központosított (köz)beszerzési rendszer működéséről. A gáz beszerzésével kapcsolatban dr. Török Miklósnak elmondták, hogy a világpiaci trenddel ellentétben, más áron történt a beszerzés, jogszerűen.

15:49 Makó külügyi tevékenységei, külkapcsolatok, testvérvárosi kapcsolatok alakulása. Marosvári Attila örülne, ha a nem fideszesek is részt vehetnének külföldi utakon. Kovács Sándor szerint a következő években lesz még módja az ellenzékieknek delegációban részt venni. Czirbus Gábor úgy vette észre, hogy a városi rendezvényeken sem vettek részt az ellenzéki képviselők. Egyébként elfogadták a beszámolót.

15:57 A város által fenntartott óvoda és bölcsőde nyitvatartásával kapcsolatos fenntartói döntés meghozatala – elfogadva.

16:00 Új közbeszerzési szabályzat és a régi hatályon kívül helyezése – elfogadva.

16:04 Településrendezési eszközök módosítása – elfogadva.

16:06 10 perc szünet következik.

DSCN0714

16:25 Folytatás. Még van azért hátra bőven előterjesztés, reméljük igyekeznek a képviselők. Dr. Sánta Sándor már nincs itt.

16:26 Városi kitüntetések és adományozásuk rendjének módosítása.  Lényegében néhányat összevonnának. Megszavazták.

16:29 Az önkormányzati támogatásokról szóló rendelet módosítása. Jogtechnikai problémák miatt van szükség a változtatásra. Török szerint végre tudják majd támogatni a FIGYI egyesületet, melynek Mucsi Tamás a vezetője. Elfogadták.

16:32 Az Erdei Etelka Alapítvány Kuratóriumába új tag kijelölése és új alapító okirat létesítése. Szilágyi Réka kikerült a kuratóriumból.

16:33 Farkas Éva Erzsébet szabadságterve – elfogadva.

16:34 Tourinform Iroda működtetése. Marketing-csoport kerül az irodához, kiadványt készítenek és információt nyújtanak. Az iroda a K&H Bank üres helyére vagy a Korona alsó szintjére költözhet a fürdő aulájából.

16:41 Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása. A jogi irodát megszüntetik, hiszen csak egy főből áll, a marketing-csoport a kabinetirodához kerül. Török kérdésére elmondták, hogy az iskolai diákönkormányzatok működnek, de városi szinten nem tervezik a korábbi formájában újra elindítani.

16:44 Matl Péter Kapcsolatok című szobra a múzeum udvarából Gerizdesre kerül, a Ságvári-szobor helyére. Törökék március 15-én a múzeum udvarán Ságvári szobornál tartanának ünnepséget, ehhez írásbeli kérést kell majd beadni.

És megint csak elfogadták Marosvári javaslatát, mely szerint a városrész napon kerül felállításra a ,,Kapcsolatok”.

16:50 Terménytároló épülhet az ipari parkban. Volt egy kis zavar, de végül a reggeli bizottság ülésen meghozott határozatot fogadták el.

16:59 Újra megpályázhatók a Velnök utcai telkek, lakásépítés céljából.

17:01 20%-al csökken a nem lakáscélú ingatlanok bérleti díja március 1-től.

17:02 Buszbérleti szerződés szerződés meghosszabbítása az önkormányzat és a DAKK Zrt. között. Az iskolabusz a városé, a DAKK bérli további egy évre, változatlan összeggel.

17:03 Tájékoztató a testületi határozatok végrehajtásáról – elfogadva.

Zárt ülési előterjesztések következnek.

17:21 Zárt ülésen négy ügyben szavaztak, ezek közül a legérdekesebb, hogy a város megvásárolta a Szent János tér 3. szám alatti ingatlant, bizonyára a fürdőbővítés miatt.

17:21 Újra napirendre tűzik a Pályázat kiírása a Makó 12203/2 hrsz. alatti ingatlan hasznosítását, mely már 16:50-kor is szóba került. Most az eredetit fogadták el.

17:23 Egyebekben Marosvári Attila érdeklődik, hogy ha a Vízmű egyszemélyes Kft. lesz, akkor hol az üzleti terve. A polgármester elmondta, hogy februári rendkívüli ülésen tárgyalják majd.

17:26 Hihetetlen, de vége,

befejeződött a mai ülés.

DSCN0713

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Horvátok a magyar EB-körülményekről: „Ami Magyarországon volt az őrület és káosz!”

Az Eb-n mutatott gyengébb teljesítmény miatt több irányból is támadják a horvát férfi kézilabda-válogatottat. Tomislav Grahovac, a szövetség elnöke ezekre úgy reagált: ,,Emberek, legyetek realisták, és ne támadjátok az edzőt és a játékosokat. Ne keressetek bűnösöket, mert ami Magyarországon volt az őrület és káosz!”

Tovább olvasom »