Bővülő prevenciós szolgáltatások az EFI-ben

Bővül a Makói Kistérségi Egészségfejlesztési Iroda szolgáltatása: csontsűrűség-méréssel és érszűkületi kockázatbecsléssel várják a lakosokat. Az Uniós pályázatból finanszírozott szolgáltatás 31-én befejeződik, november 1-től új formában, de hasonló tartalommal működik majd. 

93012006

A Makói Kistérség Többcélú Társulás, tehát a térségi polgármesterek támogatásával 3,5 millió forintból vásárolt az iroda egy boka-kar-index mérőt és egy csontsűrűség-csökkenést mérő készüléket. – Nyáron, egyhangúlag hoztuk meg a döntést, hiszen fontos a prevenció – mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester, a Többcélú Társulás elnöke a ma reggeli sajtótájékoztatón.

A csontritkulás és az érszűkület az egyik leggyakoribb betegség a magyar népesség körében, ezek kezelésének hatásosságát megnöveli, ha időben kiszűrik. – A boka-kar-index mérő egyszerre vizsgálja a vérnyomást a végtagokban, majd egy indexet számol. A csontsűrűség-mérőt elsősorban 45 év feletti nőknek ajánljuk, de idősebb férfiaknak is hasznos lehet – mutatta be a gépeket dr. Nagy Jenő, a projekt szakmai vezetője, főigazgató helyettes.

24359765

A sajtó is kipróbálta a műszereket

Gyurisné Pethő Zsuzsanna projektmenedzser elmondása szerint a gépeket egy hónapja használják, ezt megelőzően a vásárhelyi Egészségfejlesztési Irodától kölcsönözték. Kihangsúlyozta továbbá, hogy a gépek diagnózis felállítására nem alkalmasak, az eredmény után a páciens dönt arról, hogy felkeresi-e orvosát.

77501049

A számítógépes összeköttetéssel azonnal megjelenik az eredmény

A Makói Kistérségi Egészségfejlesztési Iroda egy éve indult. A különböző programokkal több mint tízezer embert értek el. – Ötezer-ötszáz fő vett heti rendszerességgel szervezett mozgásprogramokon. Huszonnégy sportrendezvény volt, ezeken nyolcezren voltak. Huszonnyolc települési szűrésen ezerhétszáz résztvevőt regisztráltak, hatszázhatvanan voltak munkahelyi kitelepülésen, valamint négyszázan a rendelőben – sorolta dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Enyhül a kánikula a héten

Kánikulával kezdődik a hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink