Brutális megszorításokat jelentettek be Makón

Lekapcsolják díszkivilágításokat; bezárnak a sportlétesítmények és a múzeum; a Hagymatikum és a Hagymaház korlátozottan lesz nyitva; az önkormányzati bérlakásoknál bérleti díjat emelnek – mindezt a növeknő energiaköltségekre hivatkozva. A szerdai testületi ülés közel 1 órás késéssel kezdődött, a képviselőknek pedig 40 perce maradt áttanulmányozni az anyagot. A jelenlévő hét fideszes képviselő támogatásával elfogadták az intézkedési tervet.

A napirendi pont tárgyalásánál Farkas Éva Erzsébet felidézte a kormánydöntéseket, így például, hogy az önkormányzatok kikerültek a rezsicsökkentés alól. Elmondta a fideszes narratívát, miszerint a háború és a szankciók miatt nőttek az energiaárak. Ezt követően rátért arra, hogy a makói intézmény- és cégvezetők 2 hónapja tervezik az energetikai felülvizsgálatukat. ,,A cél az volt, hogy ne hagyjuk magukra a rászorulókat és a kötelező feladatokat el tudjuk látni” – fogalmazott a polgármester.

Ezt követően felsorolta az érintett területeket, ahol spórolnának. A közvilágítás esetében kikapcsolják a díszkivilágításokat (41 db lámpatest október 3-tól), karácsonyi sem lesz, egyedül a Makovecz téren. Ezen túl árajánlatot kértek a közvilágítás mérsékléséről a városban.

Az önkormányzati bérlakásoknál feltöltőkártyás órákat szerelnek fel. Az összkomfortos és komfortos lakásoknál 20%-os bérleti díjat emelnek, a félkomfortos és a komfort nélkülieknél 10%-al nő a díj november 1-től. A nem lakás célű ingatlanoknál nem emelnek bérleti díjat.

A közétkeztetés, nagyjából 25%-al megnőtt költségét átvállalja az önkormányzat.

Október 3-tól bezár a Korona Konferenciaközpont. Az önkormányzati irodák elköltöznek, azok a bérlők, akik a gázkazántól független fűtést tudnak biztosítani, azok nyitva maradnak. A portékatár és az Infopont a Hagymatikumba kerül.

A Megyeház utcai és a Hajnal utcai nyugdíjas klubok szünetelnek. A ,,Galamb kollégium” kizárólag termál rendszerrel fűthet október 17-től. A Zöldházat lezárják október 17-től, a Flórián-házat felülvizsgálják. A múzeum és a látványraktár október 3-tól bezár, az időszakos kiállítások a könyvtárban lesznek. A városüzemeltetés irodája az ügyvédi irodaházba költözik a Návay térről.

A Hagymaház nyitvatartását korlátozzák saját hatáskörben, a mozi csak pénteken, szombaton és vasárnap üzemel. A Hagymatikum október 17-től kezdődően vasárnaptól csütörtökig 10-18 óra között, pénteken és szobmaton 10-20 óra között tart nyitva. Havonta egyszer lesz éjszakai fürdő, akkor 23 óráig lesznek nyitva. A tanuszoda, a 33 méteres kinti medence és a Nyugibár szünetel október 3-tól. A jégpályát nem nyitják ki és az Erdei János Városi Sportcsarnok is szünetel október 17-től. A focipálya főépülete október 1-től zár be.

Zeitler Ádám arra hívta fel a figyelmet, nem kapták meg időben az anyagot átnézésre. Megfontolásra ajánlotta a közvilágítás korlátozását, ugyanis balesetveszélyt okozhat. Szerinte az önkormányzati bérlakások bérleti díjának emelése a legszegényebbeket sújtja. – Ez a döntés a 19. századba repíti a sportéletet Makón – fogalmazott a sportlétesítmények bezárása kapcsán. Arról érdeklődött, mi lesz a 450 jagos diák testnevelés órájával és a múzeumban lévő műtárgyakkal.

Szikszai Zsuzsanna, a könyvtár és a múzeum igazgatója elmondta, figyelnek arra, hogy ne legyenek hőmérséklet ingadozások. A polgármester szerint a tornaóra kapcsán ,,nincs feladatellátási kötelezettsége” az önkormányzatnak, várják a tankerület javaslatait, hogyan oldhatóak meg az órák.

Mucsi Tamás emlékeztetett, nemrég 20 millió forintot kapott a Makó FC, tegnap pedig bejelentették, hogy visszalépnek, így egy feneketlen kútba került a pénz. Szerinte nem volt összeszedett az anyag, nem készült hatástanulmány sem a Hagymatikumra vonatkozóan. Javaslatot tett rá, hogy csökkentsék a tanácsnoki tiszteletdíjak mértékét és a céggvezetők bérét. Farkas Éva erre azt mondta, hogy a humánerőforrások felülvizsgálata folyamatban van.

Czirbus Gábor annyi kiegészítést tett, hogy a Makó FC-nél még kettő felnőttcsapat és rengeteg gyermek játszik, hozzájuk került a város támogatása.

Később személyeskedő vita alakult ki Mucsi Tamás és Mágori András között. Az energetikai intézkedést végül a jelenlévő 7 fideszes megszavazta 2 nem és 1 tartózkodás mellett.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Zelk Zoltán, Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő, prózaíró, 2012-től a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink