A nap témája: Orbán titokzatos külföldi forrástól kérne 11 ezer milliárd forintnyi hitelt

,,A szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió megígérte. Ha a brüsszeli bürokraták mégsem adják ide azt a pénzt, ami Magyarországnak jár, akkor más pénzügyi forrásokból szerezzük be a szükséges összeget. Az erről szóló tárgyalásokat az Európai Unióval és más nemzetközi partnereinkkel el is indítottuk” – Orbán Viktor ezekkel a mondatokkal zárta a parlamenti őszi ülésszak nyitó beszédének (talán) legfontosabb részét. (Fotó: Andrea VERDELLI / POOL / AFP)

A félórás miniszterelnöki expozé – amikor épp nem gumicsontokat dobált – tartalmazott konkrét terveket is. Vagy legalábbis egy kis betekintést a kulisszák mögé.

A kormányfő ugyanis arról beszélt, hogy a kabinet frissítette hazánk közép- és hosszútávú energiastratégiáját. Ehhez kapcsolva megtudhattuk, hogy a tervek között szerepel a villamosenergia-rendszerünk teljes átalakítása, ami magában foglalja a hálózatfejlesztést, új erőművek építését, Paks 2 megépítését, valamint Paks 1 üzemidejének meghosszabbítását.

Orbán Viktor szerint ez 16 milliárd euró értékű beruházást jelent, ami a számításai szerint 6 400 milliárd forintot ér. Ám ebben nincsen benne Paks 2 építési költsége; ha azt is idevesszük, akkor már 28,5 milliárd euróról, azaz jelenlegi árfolyamon 11 400 milliárd forintról beszélünk.

Csak jelezzük, hogy az Európai Unióval jelenleg 3 000 milliárd forintnyi forrásról megy a jogállamisági vita.

Orbán Viktor azt tegnap a Parlamentben is elismerte, a hatalmas számok jól mutatják, hogy

a következő 10 év legnagyobb fejlesztése lesz ez, aminek a keretében összesen 32 nagy beruházást valósítanak meg.

Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy-egy beruházás több mint 350 milliárd forintot emészt(het) majd fel. Amúgy Orbán Viktor megerősítette, ezeket mindenképpen végrehajtják.

A kérdés, hogy miből.

A már hivatkozott orbáni idézet szerint tehát vannak meg nem nevezett külföldi pénzügyi források is, akik finanszíroznának ilyen horribilis, több tízmilliárdeurós projekteket.

Mivel egyelőre csak találgatni lehet Orbán Viktor külföldi pénzügyi forrásáról, jegyezzük meg, hogy másfél hónapja, augusztus elején a kínai Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) valóban bejelentett egy 3 000 milliárd forintos beruházást Debrecenben. Az azóta nemzetgazdaságilag kiemeltté tett beruházás is csak azt bizonyítja, ezekben a háborús időkben mozgatható tőke Kínában van. Vagy esetleg az IMF-nél.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »