Centenáriumát ünnepli a makói Keri

Méltó módon szeretnék megünnepelni ezt a száz évet, számítanak az egykori keris diákokra is, részvétellel, vagy egyéb támogatással – hangzott el a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium pénteki sajtótájékoztatóján.

Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója arról beszélt, 100 éve kezdte meg működését az intézmény, akkor határozták el a megalapítását 1923 februárjában, amikor a vallás- és közoktatásügyi minisztériumtól engedélyt kértek, illetve a makói képviselő-testület támogatását. Az alapítás gondolata a Makói Kereskedők Egyesületénél vetődött fel, vagyis 100 évvel ezelőtt még nem duális képzésről beszéltünk, de a munkaerőpiac felől érkezett a szükséglet, hogy kereskedő szakembereket képezzenek – fogalmazott.

Végül 2023. február 12-én született meg a makói képviselő-testület határozata, íme:

Az elmúlt 100 év rengeteg változást hozott, a legérdekesebb, hogy 12 igazgató volt, a legelső elnevezés pedig Návay nevéhez kötődött, akinek 2008-ban vette vissza a nevét az intézmény. Amióta a HSZC-hez tartoznak, 2015. óta, a létszám a háromszorására nőtt, az oktatók a kétszeresére és lett egy új telephely is a Bajza utcán.

Papós András, a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium igazgatója elmondta, a szokásosnál nagyobb évnyitót terveznek szeptember elsején, majd egy olyan bálat, amely nem kapcsolódik a szalagavatáshoz és ide várják majd a régi és mostani diákokat is. Egész tanévben szakmai rendezvények, konferenciák lesznek, beszélgetéseket szerveznek egykori, ma már sikeres diákokkal, akik példaképek lehetnek a jelenlegiek számára. Szeretnék, ha az öregdiákok beszélnének arról, milyen volt az ő idejükben az intézmény és mit látnak most. A jelenlegi tanulóknak sport- és tanulmányi versenyeket, gyalogtúrákat terveznek.

A Kerinek nem csak a régi két szakmája van, már kilenc ágazatban oktatnak, projektfeladatokat, mestermunkákat készítenek a tanulók. Ezekhez próbálnak olyan feladatokat tervezni, amik kapcsolódnak a jubileumhoz. Ezeken kívül lesz lakatfal is, ahol mindenki elhelyezheti, a saját emléktárgyát.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink