Csaknem harminc tűzoltó kezdi meg a felkészülést az érettségire Csongrád megyében

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Napos úti kirendeltségének épületében dísztermében tartották meg a megyei igazgatóság és a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium közös ünnepélyes tanévnyitóját. Az érintett oktatási intézménnyel együttműködve szeptemberben megkezdődik a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás azon tagjainak érettségire való felkészítése, akik nem rendelkeznek ezzel az iskolai fokozattal. A most önként beiratkozott tűzoltók azért döntöttek az iskolapad mellett, mert így nyílik meg az út előttük az előmenetelhez az idén életbe lépett új hivatásos életpályamodellben.  

Egy friss jogszabály értelmében lett egyik feltétele a középiskolai végzettség megléte annak, hogy a rendvédelmi szerveknél valakit tiszthelyettessé nevezhessenek ki. A katasztrófavédelemhez újonnan jelentkezők közt könnyűszerrel találni középiskolát végzetteket, ugyanis jelentős a túljelentkezés a szervezethez. A kihívás abban áll, hogy a törvény a már állományban lévő hivatásosok számára is előírja ezt a követelményt.

A BM OKF a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziummal kötött együttműködési megállapodás révén központilag teremtette meg a lehetőséget az érintettek gimnáziumi felkészítésére, amelynek köszönhetően lépcsőzetesen, három-négy év alatt mindenki megkapja a lehetőséget a képzés megkezdésére. Ezáltal biztosítottá válik az előmenetelük az új életpályarendszerben, amely magasabb beosztást, hozzá kapcsolódó rendfokozatot és anyagi elismerést is jelenthet számukra.

Az elsőként 2015 szeptemberében induló tanévben a katasztrófavédelem állományából 576-an, Csongrád megyében 29 tűzoltó kezdheti meg a képzést. A kölcsönös együttműködés keretében a büntetés-végrehajtás állománya, valamint a hozzátartozók számára is biztosítják a lehetőséget a képzésben való részvételre, így országos szinten további kétszázötven diák csatlakozik a saját szervezésű képzéshez.

Szeptemberben a szegedi képzési központban huszonnégy, a kiskunfélegyházi konzultációs helyszínen pedig öt tűzoltó kezdi meg tanulmányait.

(Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, fotó: illusztráció)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Covidos lett Szabó Bálint

Az első tünetek pénteken éjszaka jelentkeztek, a teszt a mai napon lett pozitív; jelenleg klinikai ellátásban részesül – olvasható a Mindenki Szegedért Mozgalom oldalán.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Covidos lett Szabó Bálint

Az első tünetek pénteken éjszaka jelentkeztek, a teszt a mai napon lett pozitív; jelenleg klinikai ellátásban részesül – olvasható a Mindenki Szegedért Mozgalom oldalán.

Tovább olvasom »

A hajrában győzött a Makó FC

Két csereként beszállt játékos góljaival, a 74. és a 92. percben szerzett találatokkal három ponttal tért haza Gerjenből a makói csapat. Tizennyolc lejátszott mérkőzés után a második helyen állnak az NB3 közép csoportjában.

Tovább olvasom »