Csanádpalotáról szólt a déli harangszó a Kossuth Rádióban

Az idén 250 éves csanádpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus templom harangjai szóltak a Kossuth Rádióban hétfőn.

A templom 1773-ban épült barokk stílusban, magát a plébániát 1768. május 1-jén alapították. A templom alapkövét 1768-ban helyezték el, a csanádi püspök megbízásából Pétsi István pécskai plébános Nepomuki Szent János vértanú tiszteletére 1773. május 16-án szentelte föl. A templommal egyidőben készült a parókia is.

A katonaság 1917-ben az eredeti harangokat rekvirálta. Egy zászlós vezetésével jöttek katonák, akik egy óra leforgása alatt vették le a toronyból a három harangot. A levételt igen sokan nézték végig és sajnálkozva, némelyek könnyezve állták körül a levett harangokat. Az 1914-18-as világháború céljaira elrekvirált harangok pótlása 1923-ban történt. Egy gyűjtés eredményeképpen Ducsák István őrszentmiklósi harangöntő mester négyet készített.

1963. szeptember 3-án éjjel kigyulladt a templomtorony, s mire a tűzoltóság megakadályozta a tűz tovaterjedését, a harangok darabokra szakadozva hullottak le. A darabokra hullott harangokat a parókia udvarába hordták, majd egy kis utánjárás után Ducsák Istvánhoz szállították, aki 1964-ben újraöntötte a harangokat.

Ezek hangját halljuk ma is, ez szólt a rádióban tegnap és ugyanez a harangszó lesz hallható a Kossuth Rádión március 19-én, vasárnap délben.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Farkas Éva: levittük a munkanélküliséget

,,Brüsszeli” forrás, egy uniós pályázat, a Makói Paktum – helyi foglalkoztatási együttműködések kialakítása című projekt zárórendezvényét tartották meg csütörtökön a Korona Konferenciaközpontban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink