Csanádpalotáról szólt a déli harangszó a Kossuth Rádióban

Az idén 250 éves csanádpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus templom harangjai szóltak a Kossuth Rádióban hétfőn.

A templom 1773-ban épült barokk stílusban, magát a plébániát 1768. május 1-jén alapították. A templom alapkövét 1768-ban helyezték el, a csanádi püspök megbízásából Pétsi István pécskai plébános Nepomuki Szent János vértanú tiszteletére 1773. május 16-án szentelte föl. A templommal egyidőben készült a parókia is.

A katonaság 1917-ben az eredeti harangokat rekvirálta. Egy zászlós vezetésével jöttek katonák, akik egy óra leforgása alatt vették le a toronyból a három harangot. A levételt igen sokan nézték végig és sajnálkozva, némelyek könnyezve állták körül a levett harangokat. Az 1914-18-as világháború céljaira elrekvirált harangok pótlása 1923-ban történt. Egy gyűjtés eredményeképpen Ducsák István őrszentmiklósi harangöntő mester négyet készített.

1963. szeptember 3-án éjjel kigyulladt a templomtorony, s mire a tűzoltóság megakadályozta a tűz tovaterjedését, a harangok darabokra szakadozva hullottak le. A darabokra hullott harangokat a parókia udvarába hordták, majd egy kis utánjárás után Ducsák Istvánhoz szállították, aki 1964-ben újraöntötte a harangokat.

Ezek hangját halljuk ma is, ez szólt a rádióban tegnap és ugyanez a harangszó lesz hallható a Kossuth Rádión március 19-én, vasárnap délben.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

220 éve született Bezerédj Amália, aki a magyar irodalomban foglalkozott először a gyermekvilággal.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink