Csongrád-Csanádban az egyik legnagyobb a természetes fogyás az országban

Az Európai Unió huszonhét országában az ötödik legnagyobb természetes fogyást Magyarországon rögzítették – derül ki a KSH Tér-kép című friss kiadványából. Országon belüli adatokat is közöltek, Csongrád-Csanádban az egyik legrosszabb a helyzet.

Az arányszámnak 2,1 körül kell lennie ahhoz, hogy egy népesség fenntartható legyen, ha ennél magasabb, a népesség természetes szaporodásáról, ha ennél alacsonyabb, a népesség természetes fogyásáról beszélünk. A 444 gyűjtése szerint a megyei adatokból az látszik, hogy a születésszám a fővárosban élők körében a legkritikusabb, és bár sok fiatal költözik ki az agglomerációba, a Pest megyei adat sem túl magas, alig haladja meg az ideális érték kétharmadát.

A 2,1-es szinttől messze elmarad minden megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén kivételével az 1,7-es mutatót sem érték el sehol. A főváros után Baranyában és Csongrádban a legrosszabb a helyzet, az arányszám mindkét megyében 1,4 alatt marad.

2022 óta tovább romlott a népesedési helyzet Magyarországon. A teljes termékenységi arányszám a 2022-es 1,52-ről 1,5-re csökkent a múlt évre, majd az idei első két hónap után már csak 1,39 az értéke, és idén februárban kis híján történelmi mélypontra esett a születések száma.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink