📷 Díszpolgári címeket, emlékplakettet és díszdiplomákat adtak át

Az államalapítási ünnep alkalmából elismerést kapott Makón Gruber Györgyné Domokos Katalin Gizella Terézia, Tóth Ferencné, Bíró Imréné, Korpa Istvánné, Erdélyi Béláné Csepregi Mária, Tatár István, Jámbor Zoltán és dr. Tiszlavicz László.

Aranydiplomát kapott Gruber Györgyné Domokos Katalin Gizella Terézia, aki 50 évvel ezelőtt szerezte pedagógusi diplomáját. 1944. szeptember másodikán született Szegeden, 1968-ban végzett Szegeden magyar-orosz nyelv és irodalom szakon. Abban az évben Sümegen kezdte pályafutását, majd 1970-2000 között a József Attila Gimnáziumban tanított. Egy évig a SZIGNUM-ban dolgozott. 2001-ben vonult nyugdíjba.

Aranydiplomát kapott Tóth Ferencné, aki 50 évvel ezelőtt szerezte pedagógusi diplomáját. 1964. szeptember elsején kezdett a makói gyógypedagógiai intézetben. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképzőn levelező tagozaton tanult és 1969 januárjában vette át gyógypedagógiai tanári diplomáját. 1983-ban miniszteri dicséretet kapott és 2002-ben vonult nyugdíjba.

Gyémántdiplomát kapott Bíró Imréné, aki 60 évvel ezelőtt szerezte pedagógusi diplomáját. 1939. szeptember 16-án született Apátfalván. 1954-ben felvételt nyert Szegedre. Több intézményben tanított Makón, Csanádpalotán és Apátfalván. 1979-ben miniszteri dicséretben részesült.

Gyémántdiplomát kapott Korpa Istvánné, aki 60 évvel ezelőtt szerezte pedagógusi diplomáját. Az újvárosi általános iskolában tanított Makón, utolsó éveiben napközös csoportokat vezetett.

Vasdiplomát kapott Erdélyi Béláné Csepregi Mária, aki 65 évvel ezelőtt szerezte pedagógusi diplomáját. A szegedi állami tanítóképzőben végzett 1953-ban. 1954-ben sikeres képesítő vizsgát szerzett, majd Kiszomboron tanított és a kultúrházat vezette. 1965-től a Bartók iskolában első és másodikosokat tanított. 1978-ban a Szent István téri iskolába került, ahol 1990-ig, nyugdíjazásáig dolgozott.

Nemzedékek nevelő emlékplakettet kapott Tatár István. 1925. június 20-án született Csongrádon. A Kiskunfélegyháza állami tanítóképző, 1944-ben kapta meg a tanítói oklevelét. Budapesten a pénzügyminisztériumban állt munkába abban az évben. Az ostromot átélve 1945-ben fogságba került, majd sikeres szökés után jelentkezett munkahelyére. Tavasszal azonban hazatért, majd 1953-ban matematikai-kémia szaktanári, korábban fizikai szakos szaktanítói oklevelet szerzett. Ezt követően főleg matematika tanítással foglalkozott. Makón 1961-től megyei szakfelügyelő volt 1986-ig, nyugdíjazásáig. 1964-től a matematika tanítást korszerűsítő könyveket adott ki. Tizenhét társadalmi és állami kitüntetést kapott 1986-ig.

Díszpolgári címet kapott Jámbor Zoltán. 1928-ban született Makón, 1946-ban érettségizett, majd orvostudományi hallgató volt Szegeden. 1949-ben koholt vádak alapján letartóztatták, először 7 év kényszermunkára, majd 5 év fegyházbüntetésre ítélték. Az egyetemi tanulmányait nem folytathatta, segédmunkásként, majd szakmunkásként helyezkedett el. Okleveles építésztechnikusi végzettséget szerzett, 1988-ban a DÉLÉP makói építésvezetőségétől vonult nyugdíjba. Politikai rehabilitációja csak 1990 után valósult meg. Csatlakozott a Magyar Politikai Foglyok Szövetségéhez és a makói szervezet vezetője lett. Élethivatásának tekintette, hogy összegyűjtse és támogassa azokat, akik hozzá hasonlóan a kommunista rendszer áldozataivá váltak. Kezdeményezője volt a makói ’56-os emlékhely kialakításának.

Díszpolgári címet kapott dr. Tiszlavicz László, a Szegedi Tudományegyetem patológiai intézet habilitált egyetemi docense, a makói kórház és a Csongrád megyei mellkasi betegségek szakkórházának patológus főorvosa. 1985 óta vesz részt Makó egészségügyi ellátásában, volt helyettes háziorvos és ügyeletes is. Oktatott külföldi egyetemeken, több orvosi társaság tagja. Fő érdeklődése a daganatok patológiája. Több kitüntetésben részesült. 2018-ban Makó város egészségügyéért elismerést kapott.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Szolidaritást vállaltak a JAG tanárai

Mint az ismert, ma, a pedagógusok világnapján kezdődtek azok a tiltakozások, amelyeket a pedagógus-szakszervezetek és a Tanítanék mozgalom felhívására szerveznek meg tanárok, diákok, szülők és a pedagógusokkal szolidaritást vállalók.

Tovább olvasom »