Dr. Molnár Róbert: Van itt pénz stadionra, propagandára, csak éppen az emberekre nincs

Kübekháza polgármestere arról számolt be, hogy ,,a kormány egy negyed stadionnyit, 40 milliárdot elvon a közfoglalkoztatásból, elvon a kiszolgáltatott emberektől, elvon a szótlan kisönkormányzatoktól, miközben mutatja a szép statisztikáit a prosperáló országról, meg a gazdasági növekedésről.”

Dr. Molnár Róbert elképesztő történetet osztott meg: múlt hét csütörtökön, Kübekháza költségvetésének elfogadásának napján jött egy direktiva-szerű telefon a kormányhivatalból hivataluk zárása előtt nem sokkal. Azt közölték nekik,

másnap délre (!) mondják meg nekik, hogy hány közfoglalkoztatott személyt akarnak március 1-jétől foglalkoztatni, vagy hánytól akarnak megválni,

mert az állam a tavalyi létszámnak csak a felét támogatja. Az 1600 fős kis falunak mintegy 5 milliót kellene hozzátennie.

A héten a Csongrád Megyei Kormányhivatalba egy fórumot hívtak össze a közfoglalkoztatást érintő változtatásokkal kapcsolatban, polgármesterek és közfoglalkoztatók számára. Itt Kübekháza polgármestere kifejtette: a kormány a választások előtt adott a közfoglalkoztatottaknak egy havi plusz bért. Tudtuk miért, de örültek neki és ők is velük együtt örültek. Decemberben felmérték, hogy hány embert akarnak tovább foglalkoztatni. Azt közölte a kormányhivatali ügyintéző, hogy minden mehet a régiben, és ők is ezt mondták nekik, így készült el a költségvetés.

A fórumon kiderült, hogy vagy hozzátesznek az amúgy is kivéreztetett önkormányzatok a többnyire nem létező forrásaikból, vagy szélnek eresztenek embereket.

Kübekházán ez 7-8 fő lehet, országosan akár 19-20 ezer is.

Szerinte így a vidék felgazlik, elgazosodik. Hiszen a kisönkormányzatok közfoglalkoztatás nélkül nem tudnak megbírkózni a kommunális feladataikkal, másfelől ezek az ember megjelennek majd helyben, a szociális ellátásra szorulók között, amelyre a kisönkormányzatoknak szintén nincs forrása.

Szerinte meg kellene emelni az önkormányzatoknak az állami finanszírozását annyival, hogy ők maguk, közmunka nélkül is megoldhassák kötelező kommunális feladataikat.

No, de abban az országban ahol kórházakra, szociális ellátásra, oktatásra nincs pénz, miért pont az önkormányzatokra és a statisztikai számokkal elfedett, néma, arctalan kisemberekre és megalkuvásra késztetett kisönkormányzatokra lenne?

– tette fel a kérdést a község 18 éve hivatalban lévő polgármestere.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Gyógykezelés után nem tért vissza a börtönbe

A férfit a rendőrség már másnap elfogta és előállította. A járási ügyészség fogolyszökés bűntette miatt emelt vádat, és indítványozta, hogy a férfival szemben a bíróság a bűnösség beismerése esetére további 30 nap elzárást szabjon ki – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A Spar sem teszi kötelezővé az oltást

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, de arra buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint oltassa be magát – közölte a cég. Ugyanakkor minden működési területén kötelezővé teszi a munkavállalók számára a maszkhasználatot.

Tovább olvasom »