Drónnal ellenőrzik a fészkeket a Csanádi pusztákon

Drón segítségével ellenőriztük a napokban négy pár parlagi sas fészkét a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén – közölte honlapján a nemzeti park.

A parlagi sasok meglehetősen érzékenyek a zavarásra, ezért a fészkeket csak olyan esetekben közelítjük meg, amikor erre feltétlenül szükség van. Évente egy alkalommal, a költések nyomon követése céljából betekintünk a sasfészkekbe. Idén ezt – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaival közösen –, egy drón segítségével tettük meg. Így nem kellett felmásznunk a fészkekhez, nem zavartuk meg a madarak nyugalmát.

A robotrepülő fotókat készített a fészkek állapotáról, környezetéről, s természetesen a fiókákról. A felvételek alapján néhány napos pontossággal meg tudjuk határozni a fiókák korát, regisztráljuk a ki nem kelt tojásokat, s információt kapunk a fiatal madarak egészségi állapotáról.

Annak érdekében, hogy az állományt pontosabban tudjuk vizsgálni, genetikai mintákat is gyűjtöttünk a fészek környezetében. Az összegyűjtött tollak segítségével tisztázni tudjuk a fiókák származását, illetve az öreg madarak költőterületek közötti átmozgásáról is információkat kaphatunk. (A parlagi sasoknál esetenként több száz kilométeres átmozgások is előfordulnak, de többségük hű marad első territóriumához).

A drón által készített felvételekből kiderült, hogy mind a négy fészekben vannak fiókák, háromban egy, egyben pedig kettő.

A Csanádi-puszták részterülete jelenleg Makó, Tótkomlós, Ambrózfalva, Nagyér, Csanádpalota és Királyhegyes határában, összesen 4057 hektáron terül el.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,Könnyű úgy reménykedni, hogy meg sem fordul a fejedben a reménytelenség érzése. A remény azt jelenti, akkor bízunk akár a lehetetlenben, akár a csodában, amikor bizonytalan a holnapunk.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap idézete

,,Könnyű úgy reménykedni, hogy meg sem fordul a fejedben a reménytelenség érzése. A remény azt jelenti, akkor bízunk akár a lehetetlenben, akár a csodában, amikor bizonytalan a holnapunk.”

Tovább olvasom »