Éget a szomszéd? – A saját érdekében ne hagyja!

Sósav, nitrózus gázok, dioxin – a háztartási és a kerti hulladék elégetésével egy egész tankönyvnyi mérget juttatunk a szabadba, tönkretéve a levegőt. Hiába a tiltás, itt az ősz, és sokszor bűzlenek a kertek. Hová fordulhatunk, ha zavarja az orrunkat a szomszéd tüzének bűze?

 A kerti avarégetésnél, főleg ha a levél nedves, a rossz égés miatt nagyon sok félig elégett szénhidrogén keletkezik, amelyek jelentős része egészségkárosító, rákkeltő, de felszabadulhatnak egyéb gén- és hormonkárosító anyagok is; ráadásul a tökéletlen égés másik jellemzője szénmonoxid keletkezése. Ez egy mezőn, vagy falusias környezetben nem okoz akkora problémát, mint egy budapesti kertvárosi körzetben, pedig utóbbi helyen is sokszor bűzlenek a kertek – magyarázta Simon Gergely levegőkémikus a Kossuth rádió Napközben című keddi műsorában.

Természetesen levelek mellett szemetet sem szabad égetni, sem a kertben, sem a kályhában, hisz mérgező, rákkeltő anyagok keletkeznek az égés során. Még a PET palack sem tud tökéletesen elégni, szerves, káros vegyületek garmadája szabadul fel a folyamattól. Még veszélyesebb, ha olyan műanyagot tüzelnek el, amelyben PVC is van, például valamilyen kábel, mert a létező legveszélyesebb anyagok, dioxinok és poliklórozott bifenilek (PCB-k) keletkeznek, melyek egészen kis mennyiségben is mérgezőek – fejtette ki a levegőkémikus.

Simon Gergely ezért azt tanácsolta, senki ne legyen szívbajos, ha hulladékégetést lát. Azonnal meg kell akadályozni a folyamatot, ha verbálisan nem lehet ezt elérni, akkor hatósági eszközökkel kell megtenni.

Égetés helyett inkább komposztáljunk

A műanyaghulladék szelektálása mellett a kerti zöldhulladék és a háztartási zöldjavak (zöldség- és gyümölcsmaradványok) komposztálásának elősegítésére egyébként egyre több akció irányul – mondta Harazin Dorottya, a Humusz Szövetség közösségi programszervezője.

Veszprémben például több éves gyakorlat a zöldhulladék szervezett összegyűjtése és elszállítása. Tavasszal elsősorban a metszésekből származó nyesedéket, ősszel pedig a faleveleket gyűjtik össze, de a két időszak között is meg tud szabadulni a lakosság a zöldhulladéktól. A várost körzetekre osztják, és mindenkinek a meghirdetett időpontban kell a közterületre tennie azt. A zöldhulladékot a regionális komposztálótelepre szállítják el, a komposztot pedig a városi kertészetek használják fel. Veszprémben így kevés a magánégetés, és tisztább a levegő – fejtette ki Horváth Zoltán, a veszprémi önkormányzati Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a VKSZ. Zrt. ügyvezetője.

(hirado.hu, fotó: illusztráció)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Közülük kerülhet ki a Jobbik következő vezetése

Szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. A párt szabályzatai alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken azokat a személyeket, akiket a Jobbik országos vezetői tisztségeiben szeretnének látni. A nemzeti néppárt bármely tagja adhatott le szándéknyilatkozatot s indulhatott el akár az elnöki, az országos választmányi elnöki és az alelnöki megbízatásokért.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink