Egy felmérés szerint az szja-visszatérítést választási pénzosztásnak tartja a többség

A magyar választókorú lakosság 52 százaléka valamilyen megfontolásból, de ellenzi az új, családosoknak járó támogatást, az szja-visszatérítést. Azt csak a fiatalok, a középfokú végzettséggel bírók és a falusiak szűk többsége támogatja – derül ki a Napi.hu és a Pulzus Kutató legújabb reprezentatív felméréséből.

Mint az ismert, Orbán Viktor szerdán a Világgazdaság konferenciáján jelentette be, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, akkor a gyereket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, legalábbis az átlagjövedelem szintjéig. A kormányfő számításai szerint ez 550-580 milliárd forintot jelent.

A 18 év feletti népességre reprezentatív felmérés rámutatott, hogy

  • mindössze 25 százalék szerint támogatható az intézkedés, mert a pénz mindenkinek jól jön,
  • 23 százalék viszont úgy gondolja, hogy azért jó ez a lépés, mert azzal elismerik a gyereket nevelőket;
  • a megkérdezettek 40 százaléka úgy véli, ez csak egy voksszerző lépés a 2022-es választások előtt,
  • 12 százalék pedig elutasítja, mert igazságtalan lépésnek tartja.

Nemek szerint úgy alakulnak az arányok, hogy míg a nőknél csak 39 százalék tartja választás előtti osztogatásnak a tervet, addig a férfiaknál ez 44 százalék. Lakóhely szerint vizsgálva a válaszokat pedig látható, hogy a legjobban – 17 százalék – a megyeszékhelyeken élők vélik ezt igazságtalan lépésnek. 

A budapestiek 44 százaléka választási osztogatásnak tekinti az intézkedést.

A falusiak 27 százaléka szerint jár a plusz pénz.

Érdekesség, hogy Jakab Péter Jobbik-elnök csütörtökön arról posztolt, hogy a Fidesz gyakorlatilag ellopta az SZJA visszafizetéséről szóló jobbikos javaslatot: korábban a magyar néppárt az átlag alatt keresők személyi jövedelemadójának elengedését javasolta, de erre a Fidesztől csak azt a választ kapta, hogy ilyen szakmaiatlan javaslatot még nem láttak, és egyébként is felborítaná a költségvetést, sőt lenullázná a Fidesz-kormány eddigi eredményeit.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

45 éve hunyt el Kormos István, magyar költő, író, műfordító, dramaturg, kiadói szerkesztő; második felesége Rab Zsuzsa költőnő.

Tovább »

Szolidaritást vállaltak a JAG tanárai

Mint az ismert, ma, a pedagógusok világnapján kezdődtek azok a tiltakozások, amelyeket a pedagógus-szakszervezetek és a Tanítanék mozgalom felhívására szerveznek meg tanárok, diákok, szülők és a pedagógusokkal szolidaritást vállalók.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Elszállhatnak a temetkezési költségek is

Az utóbbi években stabilan, kiszámíthatóan emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai. Egészen mostanáig, ugyanis „a hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben” – közölte a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Palkovics Katalin az rtl.hu érdeklődésére.

Tovább olvasom »

A nap témája: Betilthatják a szabad orvosválasztást és korlátozhatják a betegek látogatását

Megszüntetnék a szabad orvosválasztást, korlátoznák a betegek látogatását, erősítené az állami irányítást – egyebek mellett ezt is tartalmazza a hamarosan az Orbán-kormány elé kerülő, a belügyi tárca által tervezett, az egészségügy átalakítást célzó, összességében több száz milliárd forintot érintő javaslatcsomag – írja a Népszava.

Tovább olvasom »