Egy friss Závecz-felmérés szerint 4%-al vezet az ellenzéki lista

Négy százalékos az előnye a közös ellenzéki listának a Fidesz–KDNP-vel szemben – derült ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából. A felmérést az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány rendelte meg, és november 2-12. között végezték kétezer ember megkérdezésével.

hvg.hu-n megjelent felmérés eredménye szerint 72 százalékos lenne a részvételi hajlandóság, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat. A Fidesz–KDNP-re 37 százalék szavazna, az ellenzéki listára pedig 41 százalék, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 3 százalék, a Mi Hazánk Mozgalomra szintén 3 százalék. Az egyéb listára szavazók 2 százalékot alkotnak, 14 százalék pedig még nem tudja, hogy kire adná le voksát.

Érdekesség, hogy a most közzétett közvélemény-kutatás szerint ugyan az ellenzék vezet a kormánypártok előtt, mégis 45 százalék véli úgy, hogy a Fidesz–KDNP fogja nyerni a választást, s 40 százalék szerint az ellenzék lesz a befutó.

A pártok iránti szimpátia a következőképp oszlik meg a teljes népességen belül:

  • a Fidesz–KDNP vezet 37 százalékkal,
  • a Demokratikus Koalíció követi 18 százalékkal, majd
  • a Jobbik 6,
  • a Momentum 5,
  • az MSZP, az MKKP és a Mi Hazánk 4-4,
  • az LMP 3,
  • a Párbeszéd pedig 2 százalékkal.
  • a Mindenki Magyarországa Mozgalom 3 százalékon áll.

A politikusok ismertségére is rákérdeztek, eszerint 99 százalékos ismertsége van Orbán Viktornak, Gyurcsány Ferencnek és Karácsony Gergelynek is. Dobrev Klára 98, Jakab Péter 93, míg Márki-Zay Péter 91 százalékos ismertséget könyvelhet el. A párbeszédes Szabó Tímeáról 76 százalék tudja, hogy kicsoda, Tordai Bencéről 65 százalék, míg a momentumos Orosz Annáról már csak 51 százalék. Az LMP-s Ungár Pétert és Schmuck Erzsébetet a válaszadók 70, illetve 66 százaléka ismeri.

Az elutasítottság mértékét is megmérték: a válaszadók leginkább a DK elnökét, Gyurcsány Ferencet nem látnák szívesen politikai szerepben, ezt 69 százalékuk válaszolta. A második helyen Orbán Viktor és Karácsony Gergely végzett ezen a listán egyaránt 51-51 százalékkal (csak 45 százalék látná szívesen). Ugyanez az érték Márki-Zay Péter esetében 39 százalék (róla 49 százalék válaszolt úgy, hogy szívesen látná). Ennél magasabb szimpátiát csak Dobrev Klára (52 százalék) és Jakab Péter (50 százalék) tudott felmutatni.

Az előválasztásra vonatkozóan azt a kérdést is feltették, hogy Karácsony Gergely a visszalépésével cserbenhagyta és elárulta-e a zöldszavazókat. A válaszadók 35 százaléka értett ezzel egyet, míg 53 százalék nem.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink