Egy napra megnyílt a román-magyar határ Kübekházánál

Szombat délelőtt, magyar idő szerint 10 órakor nyílt meg a romániai Óbéba felé Kübekházánál az államhatár, amely 22 óráig fogadta az utazókat. A pandémia miatt az 1997-óta hagyománnyá vált május végi ünnepélyes határnyitás tavaly elmaradt. Most a két, egymással jó kapcsolatot ápoló falu polgármestere kérésére egy napra megnyitották a határt – adta hírül a Kübekháza Hírszolgálat.

A határnyitás magyarországi oldalának költségeit a Csongrád Megyei Önkormányzat vállalta magára. A két országból érkező vendégeket Ioan Bohancanu Óbéba, illetve Molnár Róbert Kübekháza polgármestere és Kucsera Istvánné alpolgármester fogadta. A két egymással szomszédos település közel harminc éve kezdeményezte először, hogy a falvaik között határátkelő épüljön, majd a 2000-es évek közepén a jogerős építési terveket is maguk készíttették el és megküldték azokat a kormányaik számára, hogy az ügyet felgyorsítsák. A két szomszédos település önkormányzati vezetői a határnyitás fontosságát demonstrálandó, kézfogással fogadták a határon átlépő első látogatókat – olvasható a beszámolóban.

Szombat délután Molnár Róbert hivatalában fogadta a Temes Megyei Tanács alelnökét és Óbéba küldöttségét. A tárgyaláson a határnyitásról és egy, a határon átnyúló kerékpárút építéséről is egyeztették álláspontjukat. Megállapodtak arról is, hogy kormányaik felé újabb kezdeményezésekkel élnek.

Kübekházán 2019 őszén épült a vajdasági Rábé-Majdán felé kishatárátkelő, amely egyre ismertebb.

(Fotók: Kübekháza Hírszolgálat)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Elhunyt Csongrád megye korábbi rendőrkapitánya

Elhunyt dr. Lukács János György nyugállományú rendőr vezérőrnagy 2022. szeptember 21-én, Szegeden. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság egykori vezetője méltósággal viselt betegséget követően hunyt el 68 éves korában – írja a police.hu.

Tovább olvasom »