? „Egy vidéki ér annyit, mint egy fővárosi” – A Jobbik ismét a bérek felzárkóztatására tett javaslatot

„Mi azt gondoljuk, hogy egy vidéki ér annyit, mint egy fővárosi, és egy magyar is ér annyit, mint egy nyugat-európai munkavállaló” – ezzel magyarázta Jakab Péter szombati online sajtótájékoztatóján, hogy a Jobbik ismételten benyújtja a kormány elé a magyar munkavállalók bérének megemelését célzó javaslatát.

A pártelnök emlékeztetett, az elmúlt időszakban a magyar bérszínvonal Európa sereghajtójává kezd válni, példaként felhozta, hogy már a román nettó bér is utolérte a magyar bérszínvonalat,

„ami nem a román kormány dicsősége, hanem a magyar kormány szégyene”

– hangsúlyozta Jakab Péter.

Jakab Péter a tájékoztatója során felidézte azt is, hogy 2019-ben a Jobbik már benyújtott egy parlamenti határozati javaslatot,

egy gazdaságélénkítő programot a magyar vidék számára,

azzal a céllal, hogy a leszakadó országrészek bérszínvonalát fel tudják zárkóztatni legalább a fővárosihoz. Akkor a kormány ezt azzal utasította el, hogy pont a legszegényebb megyékben nőnek a legdinamikusabban a bérek.

„Mára kiderült, hogy ez hazugság”

– tette hozzá.

Ezért a Jobbik ismét a kormányhoz fordul, javaslatában három pontos követelésével:

  1. Az állami, vagy többségben állami tulajdonú cégek alkalmazzák az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét; hogy egy szabolcsi, vagy békési munkás ugyanazért a munkáért ne keressen kevesebbet, mint egy fővárosi, vagy győri kollégája. Mert arról, hogy az a térség szegényebb, nem a szabolcsi munkavállaló, hanem a magyar kormány tehet – fogalmazott Jakab Péter.
  2. A multinacionális vállalatokkal tárgyalják újra a stratégia megállapodásokat; hogy azok ne csak a multiknak nyújtandó milliárdos támogatást rögzítsék, hanem azt is, hogy ezért a támogatásért cserébe ezek a multik, hogyan kívánják felzárkóztatni a béreket.
  3. Teremtsen a kormány korrupciómentes gazdasági környezetet; ahol akár adócsökkentéssel lehetővé teszi a cégek számára, hogy megteremtsék a bérfelzárkóztatást.

Leszakadó vidék

A politikus kitért arra is, hogy a magyar vidéken még ennél is rosszabb a helyzet, amíg tavaly egy szabolcsi munkavállaló 133 ezer forinttal kapott kevesebbet, mint egy fővárosi munkavállaló, mára ez a különbség 140 ezer forint, s miközben Borsodban egy évvel ezelőtt 113 ezer forint, ma már 120 ezer forint a különbség a fővárosi bérekhez képest.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink