Elképesztő: százmilliós kárt okoznak a kórházaknak a tolvajok

Az utóbbi években drasztikusan nőtt a kórházakban és egyéb egészségügyi intézményekben elkövetett lopások száma. Mindent visznek, a csapteleptől kezdve egészen az orvosi eszközökig.

Dr. Lukács László György, a Jobbik parlamenti képviselője kérte ki a lopások által okozott károkat mutató statisztikákat. A számok megdöbbentőek.

Az egészségügyi intézményeknek okozott vagyoni kár

2013-ban 131 millió forint,
2014-ben 451 millió forint,
2015 első 7 hónapjában pedig 478 millió forint volt, míg a megtérült károk elenyészőek voltak.

A nemzeti párt frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyébként is rossz anyagi helyzetben lévő intézményeket a közbiztonság romlása is tovább sújtja.

A képviselő elmondta, hogy bár betegjogi aggályok miatt kamerákat nem lehet mindenhova felszerelni, ahogy jogkorlátozás miatt eredményesen őrséget sem lehet állítani a kórtermekhez, viszont büntetőjogi szigorítással javítani lehetne a helyzeten.

Ezért azt kérik a kormánytól, hogy vizsgálják meg, milyen büntetőjogi változtatásokra van mód a súlyosabb büntetések, így a kórházi lopásoktól való elrettentés érdekében. Mint elhangzott, akár járható út lehetne az egészségügyi intézmények közérdekű üzemmé nyilvánítása is, így súlyosbítva az ezeknek kárt okozók elleni szankciókat.

Dr. Lukács László példaként elmondta, hogy a csaptelepektől át a kilincsekig, de a wc-papírtól kezdve a diagnosztikai monitorokig mindent visznek a tolvajok, ahogy az sem ritka, hogy mentőautóból lopnak GPS-t, vagy eltűnik az ápolók táskája ellátás közben.

(alfahir.hu, fotó: illusztráció)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

November 25: a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja

Az Áldozatsegítő Központban dolgozók számára ez a nap kiemelt fontossággal bír. Nap, mint nap, hétről hétre érkeznek az áldozatok, akiknek jelentős része bántalmazott nő, akik lelki megnyugvást és biztonságban eltöltött órákat kaphatnak a Központok munkatársaitól a jogi és pszichológiai segítségnyújtás mellett – hívja fel a figyelmet dr. Kereszty Ágnes, a Szegedi Áldozatsegítő Központ koordinátora.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink