Emlékkonferenciával kezdődtek a városnapok Makón

130 éve született Eperjessy Kálmán, József Attila makói osztályfőnöke. Ennek alkalmából emlékkonferenciát rendeztek, a városnapok első napján, csütörtökön.

Eperjessy Kálmán Budapesten született, ott végezte az iskoláit, utána Makón tanított. József Attila osztályfőnöke volt az 1920-as évek elején, amikor idejárt a gimnáziumba. AKkor Eperjessy József Attiláról azt írta, hogy tehetséges, kötelességtudó, bátor fellépésű és a versíráshoz nagy hajlama van.

Eperjessy később a Szegedi Tanárképző Főiskola tanára volt 30 éven keresztül, a második világháború után igazgatója is, egészen nyugdíjba vonulásáig. Közben József Attila is elkerült Makóról Szegedre, de két évig még visszajárt Espersit János köréhez.

Eperjessy azon kívül, hogy a későbbi költőóriás osztályfőnöke volt, helytörténettel is foglalkozott, több kutatással is hozzájárult, hogy jobban megismerjük városunkat.

Az emlékkonferenciát követően megkoszorúzták Eperjessy Kálmán emléktábláját a gimnázium oldalában.

A városnapi programok részeként pénteken 18 órától adják át a városi kitüntetéseket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Pilinszky János a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas.

Tovább »

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink