Ennyi volt: 24 óra alatt átnyomták a 460 ezer ember életét megnehezítő kata-módosítót

Egyetlen nap leforgása alatt, az adóév kellős közepén, az érintett 450 ezer kisadózó számára alig két hónapos felkészülési időt hagyva írták át alapjaiban a fideszes képviselők a kata-szabályokat.

120 igen szavazat, 57 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett elfogadta a magyar Országgyűlés a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) módosítását.

Az egyetlen módosító javaslatot fogadott el a fideszes többség, ebben a kormánypárt javított kilenc helyesírási hibát a szövegben.

A kata-módosítás értelmében szeptember 1-től csak az lehetne katás vállalkozó, akinek kizárólag magánszemélyektől származik bevétele (az egyetlen kivételt a taxisok jelentik, akik mentességet kaptak.)

Mindez azt jelenti, hogy a több mint 450 ezer jelenlegi katás adózó többsége kénytelen lesz a költségesebb adózást választani és bizonyára többen fognak majd feketézni.

A Pénzügyminisztérium hétfő délben terjesztette a parlament elé a kata-szabályok módosítását, és kicsit több mint egy nap alatt a parlamenttel el is fogadtatta azt, miközben érdemi módosításra nem is adott lehetőséget.

A legfontosabb változások

  • A kisadózók nem élvezhetik az alacsony adó előnyét, ha egyetlen forintot is beszámláznak céges ügyfeleknek.
  • Kivételt kapnak a taxisok.
  • Megszűnik a bt-k katás adózásának lehetősége.
  • A kata szerint csak egyéni vállalkozók adózhatnak, közülük is csak az ún. főállású katások.
  • Az adó mértéke 50 ezer forint marad, míg a bevételi határ 18 millió forintra emelkedik 12 millió forintról.
  • Az új szabályok szeptember elsejétől élnek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

102 éve született Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész.

Tovább »

Letették a kínai csomagolóüzem alapkövét Makón

Csomagolóanyag-gyárat épít a hongkongi hátterű Benepack Hungary Kft. Makón az ipari parkban, a 65 millió eurós (25,3 milliárd forintos) beruházás alapkövét kedden tették le. A következő 12 hónapban elkészül az üzemet kiszolgáló infrastruktúra, a gyár pedig 2024 szeptemberében működésbe állhat.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A Jobbik továbbra is határőrt követel a kerítés mellé

A Jobbik már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy a migrációs helyzet hosszú távon komoly kihívások elé fogja állítani hazánkat, ezért hosszú távú megoldásra van szükség. A kormány azonban erről nem gondoskodott, sőt átverte a magyar embereket – írja közleményében az ellenzéki párt.

Tovább olvasom »