Ennyit a Fidesz ígéretéről! Itt az első külföldi, aki magyar földet vett

[ad 1]

Ahogy azt megjósoltuk, a Fidesz által kezdeményezett termőföld árveréseken nemcsak a kormány agrároligarchiái, hanem a külföldiek is komoly szerephez juthatnak. Tegnap 88 hektár földet vett egy külföldi állampolgár Rajka közelében, az egyik győri földárverésen, 167 millió forintért. 

Lapunk írta meg először, hogy az Orbán-kormánynak még úgyis megéri termőföldhöz (földalapú támogatásokhoz) juttatni a haveri kört, hogy

közben megkockáztatja a külföldi, azaz tagállami állampolgárságú “földművesek” licitálásokon való részvételét.

Még arra is ügyeltek, hogy mindez teljesen törvényes legyen, sőt még az EU-s szabályoknak is megfeleljen; a licitek előtti utolsó pillanatban, sunnyogva módosították a vonatkozó törvényt, és a feltételek közül kivették a magyar állampolgár kitételt.

Csakhogy a kormány elképzelése nem maradt titokban, és így már Lázár János is kénytelen volt elismerni, hogy

a Fidesz hazudott akkor, amikor azt ígérte, hogy amíg a párt hatalmon lesz, külföldi nem vehet magyar termőföldet;

jelen pillanatban több mint 200 tagállami állampolgár minden további nélkül vásárolhat a nemzeti örökségünkből.


Kamu.

A mindössze másfél hete tartó földlicitek egyébiránt tökéletesen rámutattak arra, hogy a magyar családi gazdálkodóknak nincs túl sok esélye azokra a földekre licitálni, amelyet

a spekulánsok, oligarchák vagy épp a külföldiek kiszemeltek,

azon egyszerű oknál fogva, hogy nem tudnak annyi pénzt letenni az asztalra, amennyivel versenybe szállnának.

Ezt jelzi az is, hogy miközben az Orbán-kormány a gazdák földéhségével magyarázta a közösségi vagyon elkótyavetyélését,

nincs tolongás a liciteken.

Bár sokan állították, hogy nem érdekli a földvásárlás a nem magyar állampolgárságú földműveseket, tegnap megtört a jég:

az illető külföldi 167 millió forintot fizetett egy olyan területért, amelyet jelenleg a Mezort-csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. bérel az államtól 2051-ig

– írta az mno.hu. A Hír TV információi szerint a múlt héten indult liciteken eddig ez a legnagyobb földterület, amely hivatalosan is külföldi tulajdonba került.

Az már csak hab a tortán,

hogy Győrffy Balázs, az agrárkamara fideszes elnöke, kormánypárti honatya továbbra sem tett le arról, hogy az új tulajdonosok megemelhessék a bérleti díjakat (Lex Simicska). Azonban, ha a kedden benyújtott módosítóját elfogadja a parlament, hosszú-hosszú pereskedésekre lehet számítani bérlő és tulajdonos között.

A javaslat többek között biztosítaná a szerződés felmondásának jogát, ha a szakértő által meghatározott piaci haszonbérleti díj mértéke a szerződésben szereplő összegtől legalább 20 százalékkal eltér. Átmeneti rendelkezése pedig meghatározná, hogy a korábban kötött haszonbérleti szerződések esetében miként lehet alkalmazni a díjmódosítási lehetőséget.

(alfahir.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink