Erdei Ferencet eltávolították, a tér pedig soha nem volt ilyen elhanyagolt

Két és fél éve, az önkormányzati választásokat követően elvitték Erdei Ferenc szobrát a róla elnevezett térről. Ezen kívül eltávolították az emléktábláit és domborműveit, illetve átnevezték ezt a teret Aradi térre. Azóta olyan, mintha nem lenne a térnek gazdája.

A járda balesetveszélyes, nem lehet leülni sehova, a Gajdos Dezső, Makó város már elhunyt díszpolgára által faragott ivókút töredezett és nem működik – borzasztó állapotok uralkodnak az Aradi téren. Míg a város más közterületein a magas fű okoz problémát, itt egyszerűen az, hogy a város nem törődik ezzel a parkkal.

Összehasonlításképpen íme a tér kinézete 10 évvel ezelőtt, 2012 januárja, mindez a Google Mapsnak köszönhetően:

Itt pedig azok a képek, amiket június 9-én készítettünk:

A tér átnevezése már 2016-ban felmerült, 2019-ben pedig a Csongrád Megyei Kormányhivatal szólította fel az önkormányzatot, hogy változtassa meg az elnevezést, mert a Magyar Tudományos Akadémia szerint köthető a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerekhez.

Az önkormányzat nem csak a közterelütet nevezte át, hanem az egyéb Erdei Ferenc nevét hordozó elemeket is eltávolítottáák: az Erdei Ferenc téri 6. szám alatti régi iskolaépület falán, a Csanád vezér tér 6. szám alatt, a gimnázium homlokzatán lévő emléktáblákat, a Hagymaházban lévő bronz domborművet, az Erdei téren és a Posta utcában álló szobrokat. Egyedül a szülőházon lévő emléktábla maradt. A Korona egyik emeleti terme nem Erdei, hanem szintén városunk szülöttjének, Kocsis Imre, Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész nevét viseli.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

232 éve született Gróf Széchenyi István író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési minisztere, a „legnagyobb magyar”.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink