Erdei Ferencet eltávolították, a tér pedig soha nem volt ilyen elhanyagolt

Két és fél éve, az önkormányzati választásokat követően elvitték Erdei Ferenc szobrát a róla elnevezett térről. Ezen kívül eltávolították az emléktábláit és domborműveit, illetve átnevezték ezt a teret Aradi térre. Azóta olyan, mintha nem lenne a térnek gazdája.

A járda balesetveszélyes, nem lehet leülni sehova, a Gajdos Dezső, Makó város már elhunyt díszpolgára által faragott ivókút töredezett és nem működik – borzasztó állapotok uralkodnak az Aradi téren. Míg a város más közterületein a magas fű okoz problémát, itt egyszerűen az, hogy a város nem törődik ezzel a parkkal.

Összehasonlításképpen íme a tér kinézete 10 évvel ezelőtt, 2012 januárja, mindez a Google Mapsnak köszönhetően:

Itt pedig azok a képek, amiket június 9-én készítettünk:

A tér átnevezése már 2016-ban felmerült, 2019-ben pedig a Csongrád Megyei Kormányhivatal szólította fel az önkormányzatot, hogy változtassa meg az elnevezést, mert a Magyar Tudományos Akadémia szerint köthető a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerekhez.

Az önkormányzat nem csak a közterelütet nevezte át, hanem az egyéb Erdei Ferenc nevét hordozó elemeket is eltávolítottáák: az Erdei Ferenc téri 6. szám alatti régi iskolaépület falán, a Csanád vezér tér 6. szám alatt, a gimnázium homlokzatán lévő emléktáblákat, a Hagymaházban lévő bronz domborművet, az Erdei téren és a Posta utcában álló szobrokat. Egyedül a szülőházon lévő emléktábla maradt. A Korona egyik emeleti terme nem Erdei, hanem szintén városunk szülöttjének, Kocsis Imre, Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész nevét viseli.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Települési elismerést kapott a Földeák Polgárőr Egyesület

Az önkormányzat képviselő-testülete a Falunapot megnyitó ünnepi ülésén ,,Földeákért” címet adományozott a Földeák Polgárőr Egyesület részére. A kitüntetéssel járó, külön erre az alkalomra készített díszoklevelet és emlékplakettet Vas Tibor, az egyesület elnöke vette át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink