Ezért jó, ha csíp

[ad 1]

Számos kedvező élettani hatása van az erős paprikának, még akkor is, ha sokan nem bírják. 

Egy kiló nyers paprikából átlagosan 15 dkg paprikaőrlemény lesz. a paprika magjából is érdemes benne hagyni egy keveset, mert a magolaj oldja a festéket, attól tehát szebb színe lesz a paprikának. Az ipar igyekszik erősebbnél erősebb fajtákat létrehozni, hiszen nem mindegy, milyen mennyiségű nyersanyagból vonják ki a sűrítményt, ami feldolgozva pürékbe, krémekbe kerül –  – árult el néhány titkot a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában Moór Józsefné paprikanemesítő.

A paprika csípősségét okozó kapszicin egy színtelen, szagtalan, nagyon stabil vegyület. Sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik, ezért nem veszti el az erejét a parika, ha főzéshez használjuk, vagy a forró levsebe tesszük. Lúgokban, alkoholban, éterben ugyan oldódik, de hideg vízben nem, ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni.

Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom-, illetve hőérzékelő idegvégződéseket. Ezeket tartósan érzéketlenné teszi, ezért a rendszeres chilifogyasztók ugyanazt a paprikát kevésbé érzik csípősnek, mint a gyakorlatlanok

A csípősség foka egyéni ízlés kérdése, de az erősnek – vagyis a  paprika kapszaicintartalmának –  számos jótékony hatása van. Serkenti az emésztést, mégpedig úgy, hogy fokozza az anyagcserét, a nagyobb nyál- és gyomornedvtermelés pedig felgyorsítja az elfogyasztott ételek lebontását.

Melegítő és irritáló hatása révén vérbőséget okoz, fokozza a szövetek vérellátását, ezért érszűkületeseknek is ajánlják, sőt a méregtelenítésben is szerepet játszhat.

Mindemellett a paprika C-vitamin-tartalma jóval magasabb, mint a citromé, télen érdemesebb inkább paprikát fogyasztanunk, mint citromlevet inni.

(hirado.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

69 éve született Böhm György Jászai Mari-díjas színházi rendező, dramaturg.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink