Ezt tanácsolja a pszichológus karácsonyra

Egy kutatás alapján a magyarok többségének a karácsonyi időszak a közös ünneplésről szól – de mi van akkor, ha idén mégsem lehetünk egy helyen? Hogyan lehet ezt feldolgozni, és egyáltalán, lesz így karácsony? Dienes Angéla pszichológus most megoszt néhány praktikus tanácsot, ami segíthet ebben a rendkívüli helyzetben.

A magyarok többsége várja a karácsonyt, de 58%-uk úgy gondolja, az idén más lesz az ünnep – derült ki a Telenor reprezentatív közvélemény-kutatásából. A kutatás 1000 fő megkérdezésével zajlott 2020. október 28. és november 5. között; a minta reprezentatív nem, kor, településtípus és régió szerint a 18-69 éves magyar internetező lakosság körében.

Keretezzük át az ünnepet

Dienes Angéla pszichológus szerint az, ha nem ünnepelhetünk a szeretteinkkel a megszokottak szerint, veszteségérzettel járhat, ami a helyzet tagadásához vezethet és megnyilvánulhat a düh érzésében is. Segít, ha elfogadjuk, hogy a jelenlegi helyzetet nem tudjuk teljes mértékben irányítani, és a hagyományos módon megélni. A szakember azt tanácsolja, hogy próbáljunk alternatív megoldásokat keresni: a karácsony nem marad el, legfeljebb idén kicsit máshogyan ünnepeljük. Erre jó példa, ha digitális úton szervezünk közös programokat: a vállalat kutatása szerint a magyarok 75 százaléka tervezi, hogy online lép kapcsolatba azon szeretteivel, akikkel idén valószínűleg nem fog tudni találkozni a járványhelyzet miatt. Ilyen lehet egy közös ünnepi videochates koccintás vagy online társasjátékozás, de emellett érdemes lehet most még inkább személyre szabott ajándékokat és adventi dekorációkat készíteni, amik lehetőséget adnak a szeretet kifejezésére és feltölthetik a magányosabb pillanatokat.

Dienes Angéla pszichológus

Védőháló a magány ellen

A Telenor kutatásából az is kiderült, hogy minden harmadik megkérdezett tart attól, hogy szerettei közül valaki egyedül fogja magát érezni karácsonykor, 17 százalék pedig fél, hogy ő maga lesz magányos. Dienes Angéla szerint ilyenkor fontos, hogy megtaláljuk és erősítsük azokat a kapcsolatokat, amelyek biztonságot adhatnak, és ne hagyjuk magukra a szeretteinket. Befordulás és elutasítás helyett próbáljunk minden lehetséges kommunikációs eszközt megragadni és aktívan használni, keressük rendszeresen az egyedül élő rokonainkat, barátainkat, tartsunk – akár rendszeresen – videóhívásokat is, és szánjunk időt a hosszabb beszélgetésekre.

Ez sem elveszett karácsony

A pszichológus szerint érdemes megbeszélni a családtagjainkkal, ki hogyan éli meg ezt a helyzetet, és miként lehetne megoldást találni rá – például, ha valakinek van olyan hagyománya, amely egyik évben sem maradhat ki, próbáljuk meg online térbe áthelyezni. Attól még, hogy nem vagyunk egy helyen, más módon is figyelhetünk egymásra: meglephetjük egymást a családi süteményrecept alapján készített finomsággal, vagy készíthetünk a kedvenc közös emlékünkről videómontázst. 

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Négy éve nincs szülészet Makón

Hogy szünetel a fekvő szülészet-nőgyógyászati osztály Makón, az a nyilvánosság számára a 2020. március 25-i testületi ülésen derült ki. Mindezt a veszélyhelyzetre való tekinttel Dr. Kallai Árpád főigazgató rendelte el. Ez az állapot azóta sem változott.

Tovább olvasom »