Fej fej mellett a kormány és az ellenzék támogatottsága, erősödött a Jobbik

Friss felméréssel jelentkezett a Závecz Research, amelyből kiderült, a Fidesz-tábor csökkenése megállt, augusztus és december között 36-ról 30 százalékra esett támogatottsága, most 31 százalékon áll.

Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíciónak van a legtöbb híve (10 százalék), a pártrangsor 3. helyén álló Jobbiknak az év végi 7 helyett már 9 százalékos a támogatottsága.

A biztos pártválasztóknál

  • a Fidesz 47,
  • a DK 18 százalékos,
  • a Jobbik ebben a mutatóban is előrébb lépett, immáron 12 százalékra számíthat,
  • a Momentum 9,
  • az MSZP 7 százalékos,
  • az LMP 3,
  • a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt pedig 1-1 százalékot kapna.

A ZRI februári felmérése szerint a pártnélküliek aránya továbbra is 32 százalék.

A kutatás alapján a Jobbik 2019 márciusa óta nem állt ilyen jól: a falvakban, vidéki városokban a legerősebb ellenzéki párt, előbbi települési kategóriában 12, utóbbiban 10 százalékos, 2-3 százalékponttal előzi a DK-t. A megyeszékhelyeken a DK áll jobban (12 százalék), a Jobbik ott 8 százalékos. 

Az Intézet folyamatosan méri azt is, miként alakulnának az erőviszonyok a Fidesz-KDNP versus a hat ellenzéki párt közös listájának esetén, amennyiben a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk külön indulna.

A felmérés alapján ebben a helyzetben a kormánypártok listájának támogatottsága 36 százalék, vagyis egy ilyen versenyben a pártpreferenciával nem rendelkezők 5 százaléka, 400 ezer ember a Fidesz-KDNP mellé állna.

A hat együttműködő ellenzéki párt összeadott támogatottsága 34 százalék, de közös listán most 38 százalék szavazna a formációra.

Bár az ellenzéki összefogás 2 százaléknyi ellenzéki szavazót veszítene a közös indulással, a pártnélküliek közül 6 százaléknyi támogatót, nagyjából félmillió szavazót nyerne.

Emlékezetes, decemberben 41-37 volt a hatpárti ellenzék és a Fidesz-KDNP listák százalékos támogatottsága, a most februári adatok alapján tehát szorosabb a verseny, 38-36-ot mért a Závecz Research az ellenzék javára.

A biztos választók körében is vezet az ellenzék, még ha csak egy kevéssel is: az ellenzéki közös lista 50 százalékon áll, a kormánypártok 47 százalékot kapnának.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Kevés a covid-tesztelés, a WHO egyre kevésbé lát tisztán

A koronavírus terjedésének nyomon követésére szólította fel a nemzetközi közösséget az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója kedden Genfben tartott sajtókonferenciáján. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ szakosított szervezete egyre kevésbé lát tisztán a tesztelések csökkenő száma miatt.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Július 1-ig maradnak a hatósági árak

A kormány július 1-ig meghosszabbítja az árkorlátozó intézkedéseket, tehát mind az üzemanyag ára, mind a kiválasztott élelmiszerek ára július 1-ig változatlan marad – jelentette be Orbán Viktor a Facebook-oldalán a szerdai kormányülés után.

Tovább olvasom »