Még várnunk kell a pacsirtákra

A néphagyomány szerint február 19-én, Zsuzsanna napján megszólalnak a mezei pacsirták, jelezve, hogy itt a kikelet. Idén azonban váratnak magukra, egyelőre csak egészen kis számban tértek vissza a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáira – közölte honlapján a nemzeti park.

Az énekesmadarakat minden bizonnyal az elmúlt hét végén beköszöntött kemény hideg intette óvatosságra, így későbbre halasztották nagyobb számú érkezésüket. Általában a mediterrán térségben töltik a hideg évszakot, de enyhébb teleken kisebb számban át is telelnek nálunk.

Ahhoz, hogy a déli tájakról visszaérkező mezei pacsirták dalra fakadjanak, napközben legalább + 8-10 fokos melegre van szükség. A hímek nemcsak a költőhelyen énekelnek, hanem gyakran már a felettünk áthaladó, vonuló példányok is hallatják hangjukat. 

A mezei pacsirták tavaszi érkezésének időpontja elsősorban az időjárástól függ, de március 15-ig a nálunk fészkelők rendszerint mind visszajönnek. Nemcsak a füves pusztákon, hanem a szántóföldeken is gyakran találkozhatunk velük – közölte a nemzeti park.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink